Gutuie coapta cu ricotta si fistic

Alina Dragne1
De Alina Dragne
23 nov. 2018

100 de proprietati benefice intr-un singur fruct – gutuia!

Asta am aflat eu despre acest fruct, colorat parca chiar de anotimpul de toamna. Mi s-a parut interesant sa aflu ca, indiferent de cum le consumam – crude, coapte, uscate, fierte – gutuile isi pastreaza proprietatile si ne putem bucura de actiunea lor pozitiva asupra organismului nostru.

Mie imi place sa caut tot felul de retete si de moduri de a integra altfel in alimentatia mea o anumita leguma sau un anumit fruct. Recunosc, mai toata copilaria mea am mancat gutuia cruda, pentru ca mancarea de gutui efectiv nu m-a atras.

Recent am descoperit ca bucatelele de gutuie adaugate intr-o salata ii potenteaza aroma, iar gutuia coapta cu ricotta si fistic ca si desert incheie perfect o cina. Voi cum consumati gutuia?

Ingrediente pentru gutuie coapta cu ricotta si fistic:

4 gutui

2 cani apa

⅔ cana zahar de cocos

1 pastaie de vanilie

2 bete de scortisoara

½ lingurita cardamom macinat

Coaja rasa de la 1 portocala

Sucul de la 1 lamaie

250g ricotta

2 linguri miere

Scortisoara

Fistic maruntit

Mod de preparare:

Preincalzeste cuptorul la 200 grade Celsius.

Pregateste siropul combinand apa, zaharul de cocos, condimentele, sucul de lamaie si coaja de portocala, pana cand incepe sa fiarba.

Cat timp siropul se incalzeste, spala gutuile, taie-le pe jumatate si curata mijlocul de samburi.

Aranjeaza gutuile intr-o tava, cu partea taiata in sus, si toarna cateva linguri de sirop deasupra. Coace gutuile timp de 2-2 ½ ore, iar la fiecare 30 minute intoarce gutuile pe cealalta parte si mai toarna din sirop deasupra.

Amesteca ricotta cu mierea si un pic de scortisoara. Pastreaza crema la frigider pana cand o servesti.

Serveste gutuile calde, cu crema de ricotta, fistic maruntit deasupra si cateva picaturi de miere. Delicios!

Foto: Marius Dragne