Mamaliguta cu sparanghel si ricotta

Ioana Marosan1
De Ioana Marosan
24 iun. 2019

E vara si tot ce iti doresti este o masa usoara, rapida si gustoasa. De aceea, iti propun sa incerci mamaliguta cu sparanghel si ricotta.

Este foarte usor de facut, este gata in doi timpi si trei miscari, iar temperatura din bucatarie va ramane la cote suportabile. 

Ingrediente pentru mamliguta cu sparanghel si ricotta:
Pentru mamaliguta:

-480 ml de apa, plus inca 120 de ml, daca mai este nevoie;

-120 gr de malai de porumb;

-1/2 lingurita de sare de mare;

-2 linguri de unt.

Cum faci cei mai buni ardei umpluti

Pentru legume:

-500 gr sparanghel;

-sare de mare;

-250 gr florete de broccoli;

-250 gr de rucola sau varza kale;

-4 linguri de ulei de masline extravirgin;

-4 catei de usturoi, curatati si pisati;

-3/4 lingurite de fulgi de piper rosu;

-1 lamaie (coaja rasa si putina zeama).

Pentru topping:

-120 gr branza ricotta;

-piper negru, proaspat rasnit;

-sare de mare;

-fulgi de piper rosu;

-ulei de masline extravirgin;

-felii de ridichi rosii, stropite cu zeama de lamaie si sare de mare.

Mod de preparare:

Intr-o oala de dimensiuni potrivite se pune apa la fiert. Se adauga ½ lingurita de sare de mare si apoi se incorporeaza malaiul de porumb, amestecand constant, timp de 40 de minute, sau pana cand mamaliga devine cremoasa. Daca mai este nevoie, mai poti adauga apa. Se sareaza dupa gust.

Intre timp, legumele se spala si se pun pe un prosop ca sa usuce.

Se preincalzeste cuptorul la 100 de grade Celsius. Se ia o oala cu apa si se pune la incalzit. Se blanseaza spanghelul timp de 1-2 minute, apoi se scoate din apa clocotita si se trece printr-un jet de apa rece. Se repeta operatiunea cu floretele de broccoli, apoi se sterg cu un prosop de hartie.

Trufe cu ciocolata neagra, miere, smochine si nuci

Se ia o tigaie cu diametru de 20 cm si se pune la incalzit. Se adauga 1 lingura de ulei de masline si se pune sparanghelul. Se asezoneaza cu sare de mare si se soteaza timp de 1-2 minute, pana cand se rumeneste usor. Se scoate pe o farfurie mare si se pune in cuptorul incalzit. In aceeasi tigaie, se mai pune o lingura de ulei de masline, se pun floretele de broccoli si se soteaza timp de 4 minute, apoi se scot pe o farfurie calda.

Ricotta se pune intr-un castron mic si se amesteca impreuna cu un praf de sare, piper si putin ulei de masline.

Pentru servire, se face un pat de mamaliga pe care se aseaza in gramada legumele sotate, iar deasupra lor se pune sosul de ricotta. Se garniseste cu felii de ridichi rosii si fulgi de piper rosu.

Foto: Shutterstock.com