Prajitura cu ulei de masline si portocale, o reteta rapida pentru vizite neasteptate

1
De Irina Constantin
14 feb. 2022

Nu te lasa influentata de titlu. Nu ai neaparat nevoie de invitati pentru a gati acest desert delicios.

Fie ca urmeaza sa gazduiesti niste musafiri spontani sau ai pofta de ceva bun pe care sa nu-l imparti cu nimeni, prajitura cu ulei de masline si portocale este ideea perfecta.

Este o prajitura simpla, care se prepara intr-o singura tava, cu ingrediente pe care probabil ca deja le ai in casa. Cu toate acestea, gustul este extrem de fin si de sofisticat. Daca te-am facut curioasa, iata de ce ai nevoie!

Reteta pentru prajitura cu ulei de masline si portocale

Ingrediente necesare:
  • 250 g zahar
  • Coaja de la o portocala bio
  • 215 g faina
  • 65 g faina de migdale
  • 2 lingurite praf de copt
  • Un varf de cutit de sare
  • 2 oua mari
  • 120 g iaurt grecesc
  • Sucul de la o portocala bio
  • 160 ml ulei de masline extravirgin
  • O lingura de zahar pudra
  • Frisca (optional)
Cum se prepara prajitura cu ulei de masline si portocale?

Metoda de preparare este destul de simpla, insa exista cateva secrete care o fac cu adevarat speciala. Pentru inceput, pregateste o forma rotunda de tort si tapeteaz-o cu hartie de copt sau unge-o cu ulei de masline. Preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius.

Rade coaja portocalei bio, apoi tai-o in jumatate si stoarce-i tot sucul intr-un bol. Peste sucul de portocala, varsa zaharul si lasa-l la infuzat. Acest pas este esential, caci zaharul va capta uleiurile naturale ale portocalei, rezultand o aroma subtila, dar fresh si delicioasa.

Supa italieneasca nutritiva, cu quinoa si naut

Cat timp zaharul si zeama de portocala stau in bol, amesteca toate ingredientele uscate intr-un alt castron: faina, faina de migdale, praful de copt, sarea. Apoi, separat, sparge ouale si bate-le cu un mixer. Adauga si zaharul infuzat, amesteca din nou, iar cand ai obtinut o compozitie pufoasa, adauga iaurtul grecesc, uleiul de masline si coaja de portocala. Incorporeaza in acest amestec si ingredientele uscate, treptat, amestecand cu mixerul la viteza mica.

Rezultatul final trebuie sa fie un aluat gros, ca o crema. Toarna-l in tava tapetata cu hartie sau unsa cu ulei, apoi pune totul la cuptor pentru 40-45 de minute. Scoate prajitura din forma si las-o sa se raceasca, apoi pudreaz-o cu zahar si, daca doresti, adauga putina frisca. Serveste-o simpla sau cu felii de portocala.

Foto: Instagram/@jawaherghamdi