3 retete de granola delicioasa, perfecta in combinatie cu iaurt, budinca de chia sau fructe proaspete

retete de granola
Avatar1
De Irina Constantin
13 oct. 2020

Granola este o metoda perfecta pentru a inlocui cerealele pline de zahar din comert, iar acum o poti prepara acasa!

Nimic nu se compara cu toppingul crocant de pe un smoothie bowl, o budinca de chia sau un castron de fructe proaspete. Granola poate fi atat un aliment complet, sanatos si nutritiv, cat si o bomba calorica, plina de zahar si alte ingrediente nu foarte benefice pentru corpul tau.

In cazul in care cauti o reteta de granola simpla, pe care o poti pregati o singura data, pentru intreaga saptamana, mai jos vei gasi trei variante delicioase!

Alege reteta de granola preferata si prepar-o acasa!

1. Reteta de granola cu vanilie si migdale

Aceasta prima reteta de granola este una simpla, de baza, cu un gust delicat si absolut minunat. O poti presara peste o budinca de chia cu fructe, iar odata ce inveti sa o prepari, poti improviza la nesfarsit!

Ingrediente:
  • 4 cani fulgi de ovaz
  • o cana fulgi crocanti de hrisca sau quinoa
  • o cana de migdale
  • 1/2 cana de unt de migdale
  • 1/2 cana sirop de artar
  • 1/4 cana ulei de cocos
  • o lingurita esenta de vanilie
  • o lingurita esenta de migdale
Mod de preparare:

Pentru inceput, toaca grosier migdalele. Poti folosi chiar si fulgi de migdale, fara coaja. Apoi, pune migdalele, fulgii de ovaz si fulgii de hrisca intr-un bol. Amesteca bine.

Intr-o cratita, pe foc mic, amesteca untul de migdale, siropul de artar si uleiul de cocos. Cand toate ingredientele s-au incalzit si s-au incorporat, adauga si esentele de vanilie si migdale. Amesteca din nou, pana obtii o compozitie omogena.

Mic dejun crocant si sanatos: granola cu unt de arahide

Lasa granola in cuptor, la 200 de grade Celsius, timp de 20-25 de minute, intorcand compozitia dupa 15 minute.
2. Reteta de granola stil banana bread

Daca adori checul cu banane si vrei sa incerci si alte interpretari, aceasta granola dulce va fi, fara indoiala, pe placul tau!

Ingrediente:
  • 5 cani fulgi de ovaz
  • o cana de nuci
  • 3 banane
  • 1/4 cana de tahini
  • 1/4 cana sirop de artar
  • 2 lingurite de scortisoara
Mod de preparare:

Toaca nucile grosier, apoi pune-le intr-un castron incapator, alaturi de ovaz si scortisoara, amestecand bine. Separat, paseaza bananele cu o furculita. Este recomadat sa folosesti banane foarte coapte pentru aceasta reteta, pentru ca rezultatul final sa fie plin de arome si foarte dulce.

Amesteca bananele pasate cu tahini si siropul de artar. Cand obtii un sos omogen, toarna-l peste celelalte ingrediente si incorporeaza-l foarte bine.

Budinca de chia cu gem de fructe de padure

3. Reteta de granola cu alune de padure si ciocolata

Daca adori ciocolata si granola, si pentru tine nu are sens daca nu contine si cacao, incearca aceasta varianta decadenta, cu un gust ce iti va aduce aminte de Nutella.

Ingrediente:
  • 4 cani fulgi de ovaz
  • o cana de alune de padure
  • 1/3 cana miere
  • 1/3 cana unt de alune de padure
  • 1/4 cana bucatele de ciocolata neagra
  • 2 lingurite de cacao
  • un praf de sare
Mod de preparare:

Toaca alunele de padure grosier si amesteca-le cu fulgii de ovaz. Toaca si ciocolata, apoi adaug-o in acelasi bol. Poti folosi si banuti de ciocolata. Pune si cacaua, praful de sare, apoi amesteca totul.

Amesteca intr-o craticioara, pe foc mic, untul de migdale si mierea, pana cand obtii o compozitie fluida, ce poate fi amestecata cu ingredientele uscate. Combina totul intr-un bol si amesteca foarte bine.

Intinde compozitia pe hartie de copt si coace-o timp de jumatate de ora, intorcand granola periodic, pentru a nu se arde. Las-o in tava pana cand se raceste complet, apoi pastreaz-o intr-un borcan de sticla, inchis etans.

Foto: Unsplash.com.