10 alimente bogate in iod. Tu le consumi?

1
De Cristina Tudor
3 mai 2022

Este important sa cunoastem care sunt alimentele cu cel mai mare continut in iod – acest mineral deosebit de important pentru sanatatea organismului nostru si esential pentru hormonii tiroidieni, cei care influenteaza energia noastra zilnica, dar si multiple alte procese din corp.

Mai mult decat atat, in unele situatii, medicii pot recomanda cresterea consumului de iod sau restrictia acestui mineral, asadar chiar este necesar sa cunoastem aceste alimente care furnizeaza iod organismului nostru.

Iodul este recomandat in dieta zilnica a omului sanatos, poate proteja impotriva radiatiilor obisnuite (protejeaza glanda tiroida) si totodata este mineralul esential in sinteza hormonilor tiroidieni. In anumite situatii, cum ar fi hipotiroidia, cresterea aportului de iod ar putea fi necesara, pe cand in hipertiroidie sau in tiroidita autoimuna Hashimoto restrictia consumul de alimente care contin iod poate fi ajutatoare.

Recomandari cu privire la consumul de iod

Consiliul pentru Alimentatie si Nutritie al Institutului de Medicina recomanda urmatoarele aporturi de iod:

Aportul de iod necesar zilnic:

Bebelusi:

0 – 6 luni: 110 micrograme (mcg) pe zi

7-12 luni: 130 mcg / zi

Copii:

1 la 8 ani: 90 mcg / zi

9-13 ani: 120 mcg / zi

Aportul de iod necesar zilnic: Adolescenti si adulti:

  • Barbati peste 14 ani: 150 mcg / zi
  • Femei peste 14 ani: 150 mcg / zi
  • Femeile gravide: 220 mcg / zi
  • Femei care alapteaza: 290 mcg / zi

Recomandarile specifice depind de varsta, sex si alti factori, cum ar fi sarcina. Adreseaza-te medicului tau pentru a afla doza de iod de care ai nevoie in functie de varsta si starea ta de sanatate.

Citeste continuarea pe Kudika.ro

Foto: Pexels.com