8 alimente sanatoase care sunt bogate in iod

1
De Georgiana Dorobantu
14 aug. 2022

Iodul este un mineral esential, care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia ta.

Glanda tiroida are nevoie de iod pentru a produce hormonii tiroidieni, care sunt atat de importanti pentru numeroase functii ale organismului.

Doza zilnica recomandata de iod este de 150 micrograme pentru majoritatea adultilor. In cazul femeilor insarcinate si a celor care alapteaza, necesarul zilnic este mai mare, potrivit surselor medicale citate de healthline.com.

O treime din populatia globului prezinta riscul de a dezvolta deficienta de iod, in special cei care traiesc in zone cu o concentratie scazuta de iod in sol. Tocmai din acest motiv in numerose tari, inclusiv in tara noastra, sarea de masa este imbogatita cu iod. Dar pentru ca este de preferat sa ai un consum redus de sare, poti apela la alimente care sunt bogate in mod natural in iod.

4 lucruri sanatoase pe care un medic le face in fiecare dimineata

Deficienta de iod poate duce la umflarea glandei tiroide, afectiune cunoscuta sub termenul popular de gusa, dar si la hipotiroidism, ce se manifesta prin oboseala, slabiciune musculara si crestere in greutate.

Pe de alta parte, excesul de iod este bine tolerat de majoritatea oamenilor, insa poate duce la aparitia disfunctiilor glandei tiroide in cazul celor predispusi la astfel de afectiuni. Este foarte important sa nu iei suplimente de iod fara sa ceri sfatul medicului tau, care iti va prescrie doza adecvata pentru tine atunci cand este necesar.

Descopera opt alimente sanatoase bogate in iod, care te pot ajuta sa previi deficienta acestui mineral:
Alge marine

Algele sunt o sursa excelenta de antioxidanti, vitamine si minerale si au un continut scazut de calorii. Algele marine se numara printre cele mai bune surse naturale de iod, insa cantitatea de iod difera in functie de tipul de alge, regiunea din care provin si modul in care sunt preparate. Cel mai raspandite tipuri sunt algele kombu, wakame si nori.

Kombu sunt alge maronii, vandute uscate sau sub forma de pudra. Sunt folosite adesea pentru prepararea supei japoneze numite dashi. In cadrul unui studiu s-a descoperit ca algele kombu contin cea mai mare cantitate de iod comparativ cu alte specii de alge.

4 obiceiuri alimentare sanatoase care il ajuta pe Tom Cruise sa arate uimitor la 60 de ani

Un gram de alge kombu contine 2,984 micrograme de iod, ceea ce ofera 2000% din necesarul zilnic de iod. Algele wakame, folosite de obicei la prepararea supei miso, contin 66 mcg de iod per gram, iar algele nori au un continut mai scazut, intre 16 si 43 mcg per gram.

Cod

Codul este un peste cu carne alba, care are o textura delicata si o aroma subtila. Are un continut scazut de grasimi si calorii, dar in acelasi timp ofera o varietate larga de nutrienti, vitamine si minerale, inclusiv iod. Pestele slab, asa cum este si codul, contine o cantitate mai mare de iod comparativ cu pestele gras, precum somonul sau macroul. Cantitatea de iod continuta de cod variaza in functie de zona de provenienta si se incadreaza intre 63 si 99 mcg pentru o portie de 85 de grame, aproximativ 42-66% din doza zilnica recomandata.

Produse lactate

Produsele lactate sunt o sursa importanta de iod, desi cantitatea continuta variaza mult de la un tip de produs la altul. Un studiu a aratat faptul ca un pahar cu lapte poate contine intre 59 si 112% din necesarul zilnic de iod. Iar o cana cu iaurt ofera aproximativ jumatate din cantitatea zilnica necesara de iod. Branza dulce sau cottage este tipul de branza cu cea mai mare concentratie de iod, de aproximativ 65 mcg.

Creveti

Crevetii se numara printre cele mai apreciate fructe de mare. Au un gust delicios, sunt bogati in proteine si au putine calorii. De asemenea, crevetii ofera nutrienti esentiali, printre care vitamina B12, seleniu si fosfor. La fel ca si alte fructe de mare, crevetii sunt o sursa buna de iod pentru ca absorb o parte din iodul care este prezent in mod natural in apa de mare.

Ton

Tonul este o sursa excelenta de potasiu, fier si vitamine din grupa B, precum si acizi grasi omega-3. Este sarac in calorii, bogat in proteine si are un continut semnificativ de iod. Pentru ca este un peste gras, are un continut mai scazut de iod decat tipurile de peste slab, asa cum este codul. O portie de 85 de grame de ton ofera 11% din doza zilnica necesara de iod.

Ce sa comanzi la restaurant ca sa eviti uleiurile nesanatoase si atunci cand mananci in oras

Oua

Ouale nu lipsesc de obicei din alimentatia noastra, fiind alimente de baza pe care le includem in numeroase preparate. Pe langa multe alte vitamine, minerale si nutrienti, ouale contin si iod, care se afla in special in galbenus. In medie, un ou mare contine 24 mcg de iod, aproximativ 16% din necesarul zilnic.

Prune uscate

Prunele uscate sunt o sursa vegana de iod. Cinci prune uscate ofera 13 mcg de iod, care reprezinta 9% din necesarul zilnic. Pe langa iod, aceste fructe deshidratate contin numerosi nutrienti, inclusiv vitamina A, vitamina K, potasiu si fier.

Fasolea alba Lima

Fasolea alba de tip Lima este originara din America de Nord, fiind cultivata in prezent in numeroase zone ale lumii. Este o fasole cu bob alb, mare, care devine cremos dupa fierbere. La fel ca prunele uscate, fasolea alba este o sursa buna de iod pentru persoanele vegane sau vegetariene. O cana cu fasole gatita contine 16 mcg de iod, in jur de 10% din necesarul zilnic.

Foto: depositphotos.com