Endocrinolog: Oboseala continua, irascibilitatea si depresia nu sunt normale

1
De Cristina Tudor
20 ian. 2021

Numarul pacientilor cu afectiuni tiroidiene din Romania s-a triplat in ultimii ani.

Medicii endocrinologi atentioneaza ca numarul real de pacienti cu boli tiroidiene este cu mult mai mare. Nediagnosticate, aceste afectiuni nu doar ca afecteaza psihiculpacientilor, ci le cauzeaza si afectiuni cardiovasculare.

Cifre importante:

In Romania, 86% dintre pacientii cu hipotiroidie sunt femei;
In 2016 numarul de cazuri noi de hipotiroidie depistate in mediul urban a fost de doua ori mai mare decat cel din zonele rurale;
Medicii insista ca atat femeile, cat si barbatii peste 35 de ani sa-si testeze anual nivelul de TSH din sange;
Medicul specialist: „Oboseala continua, irascibilitatea si episoadele de depresie nu sunt normale. Sunt semne ca pacientul trebuie sa-si examineze nivelul de TSH din sange”

„Romanii sunt obisnuiti sa nu se simta bine. Oboseala care dureaza mai multe zile, irascibilitatea si episoadele de anxietate nu sunt si nici nu ar trebui sa fie tratate ca si cum ar fi o normalitate. Normal este sa ne simtim bine. Bolile tiroidiene pot fi tinute sub control, dar este foarte important ca acestea sa fie depistate in stadiu incipient. De aceea, insist ca pacientii sa-si testeze periodic, de la an la an, nivelul de TSH din sange.”, spune dr. RodicaPetris, doctor medic specialist in Endocrinologie.

Medicii de familie trebuie sa le recomande pacientilor sa-si faca investigatii endocrinologice

„Inainte de a pune diagnosticul, medicii de familie trebuie sa se asigure ca problemele pe care le reclama pacientul nu sunt, de fapt, semne ale bolilor tiroidiene…

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.