4 lucruri sanatoase pe care un medic le face in fiecare dimineata

1
De Maria Constantin
6 aug. 2022

Eruptiile acneice, lipsa de energie si problemele stomacale pot avea o cauza comuna: microbiomul intestinal.

Se stie ca sanatatea intestinelor este importanta, dar inca nu este foarte bine inteles modul in care aceasta poate fi mentinuta. Medicul gastroenterolog american Will Bulsiewicz a explicat pentru Mind Body Green cum isi pastreaza sanatatea intestinelor la un nivel optim:

Pasul 1: Hidratarea

Unele zile incep cu o cafea, dar asta nu inseamna ca fiecare dimineata trebuie sa fie la fel: „Ceva care a fost foarte greu pentru mine a fost sa incep fiecare dimineata cu doua pahare mari de apa. Nu am renuntat la cafea. N-o sa renunt la ea. Am descoperit doar ca raspunsul corpului meu este mai bun cand beau mai intai apa”, explica specialistul.

Pentru a evita sa te trezesti in toiul noptii din cauza impulsului de a urina, urologul Vannita Simma-Chiang recomanda sa bei apa cu trei ore inainte de culcare. Daca oamenii urmeaza aceasta regula, pot rezista 11 ore fara hidratare. „Corpul are nevoie de apa pentru a incepe sa functioneze bine. Creierul meu, intestinele mele si rinichii par sa functioneze mai bine cand beau mai intai apa in loc de cafea”, arata Bulsiewicz.

Pasul 2: Bea o ceasca de cafea

Dupa ce bea apa, Bulsiewicz trece la cafea, dar nu orice fel de cafea. „Cred ca poate fi un vehicul pentru ceva bun, asa ca deseori adaug diverse arome, in functie de cum simt”, explica el. Cand cafeaua contine creme sau zahar, aceste adaosuri pot irita intestinul. In schimb, exista cateva arome naturale care pot fi adaugate fara griji:

– Ashwagandha si radacina de maca (planta care creste in America de Sud): acestea ajuta organismul sa devina mai rezistent la stres. „Folosesc ashwagandha cand ma simt obosit, iar radacina de maca e buna pentru energie”, arata expertul.

– Amestec de condimente de dovleac: este un condiment care contine praf de scortisoara, nucsoara, cuisoare, ghimbir si ienibahar, numai bun de adaugat in cafea.

– Amestec de ghimbir, turmeric si scortisoara: primele doua au proprietati antiinflamatorii si intaresc sanatatea intestinelor. Scortisoara are si alte beneficii pentru sanatate, precum slabilizarea glicemiei. „Uneori adaug putin lapte organic de soia sau lapte de cocos pentru a reduce intensitatea condimentelor”, spune medicul.

Pasul 3: Ia micul dejun… uneori

„Ca orice parte a organismului, intestinele au nevoie de odihna”, explica Bulsiewicz. De aceea, el recomanda postul intermitent, macar pentru majoritatea saptamanilor.

„Nu cred ca trebuie sa avem reguli rigide pentru postul 16:8 (aport alimentar de 8 ore, urmat de o restrictie alimentara de 16 ore, n.r.); poti sa faci asta in zilele in care te simti bine”, arata medicul. Pentru el, diminetile din timpul saptamanii sunt de obicei prea aglomerate pentru a mai avea timp si pentru micul dejun, asa ca i se intampla des ca prima masa sa fie pranzul. In weekend, el consuma un smoothie dimineata.

Formula lui preferata este urmatoarea:

– afine salbatice
– banana
– buchetele de broccoli
– nuci si seminte cu Omega-3 (in macinat, seminte de canepa, seminte de chia si nuci)
– lapte organic de soia

„Unul dintre secrete este sa pun intr-un bol la frigider banane taiate felii, apoi le pisez pana iese o crema. Apoi adaug fructe proaspete, semintele de canepa, nuci sau granola”, explica Bulsiewicz.

Pasul 4: Inoata in apa foarte rece

Poate ca nu este un truc care ajuta direct intestinele, dar Bulsiewicz face asta in fiecare dimineata si se simte foarte bine. „Pentru mine, felul in care ma simt (dupa ce sare in apa rece, n.r.) este diferit. Simt ca-mi porneste creierul si imi socheaza corpul, il trezeste si il baga in alerta”, explica el.

Cum iti afecteaza stresul sistemul digestiv si ce sa faci pentru a stopa efectele negative

„Sunt foarte interesat de modul in care putem folosi temperatura pentru a influenta functionarea organismului, fie prin caldura sau frig. Cred ca este o stiinta foarte interesanta care incepe sa-si arate benficiile in ambele directii”, adauga el.

Daca nu ai piscina, un dus rece e perfect.

Concluzia: viata sanatoasa incepe dimineata

„La sfarsitul zilei, dieta si stilul de viata sunt cele care decid sanatatea intestinelor”, spune doctorul, recomandand adoptarea unei rutine matinale sanatoase.

De asemenea, folosirea unor suplimente probiotice poate fi urmatorul pas. „Daca scopul este sa ai un sistem gastrointestinal sanatos si un sistem imunitar optim, trebuie sa te asiguri ca iei constant probiotice de calitate”, spune medicul Bindiya Gandhi.

Bulsiewicz precizeaza, insa, ca dieta este fundamentala. „Nu poti sa-ti ignori dieta. Un supliment ar trebui sa fie ceea ce spune denumirea sa, un supliment”, spune el. Asadar, un bun probiotic e un mod excelent de a introduce bacterii bune in organism, insa aceasta solutie trebuie sa fie mereu o parte a unui stil de viata sanatos.

Foto: Instagram/@samiclarke