Adauga acest condiment in mancarurile tale – are efect antioxidant si antiinflamator

1
De Teodora Tirca
19 feb. 2024

Poate fi atat de simplu sa sporesti efectul antiinflamator al alimentelor – pur si simplu adauga acest condiment laudat de expertii in longevitate.

Sofranul are o istorie culturala bogata privind practica ayurvedica si este un ingredient popular in tari precum Grecia, Iran, India si Maroc. In zilele noastre, oamenii de stiinta supun acest condiment – derivat din floarea plantei Crocus sativus – la teste clinice, relateaza MindBodyGreen. Iata cele mai recente informatii despre modul in care sofranul poate ajuta la reducerea inflamatiei in intregul corp.

Sofranul reduce inflamatia intestinala

Un studiu recent publicat in revista Inflammatory Bowel Diseases a constatat ca suplimentele cu doze mari de sofran au dus la o imbunatatire pe mai multe planuri a sanatatii intestinale, inclusiv in ceea ce priveste markerii inflamatori.

Studiul a inclus 30 de pacienti cu colita ulceroasa, o boala inflamatorie intestinala care poate provoca ulcere in tractul digestiv. Nu exista un remediu cunoscut, dar studii precum acesta urmaresc sa gaseasca solutii care sa ajute la gestionarea simptomelor.

Participantii s-au impartit in trei grupuri care au primit fie un placebo, o doza mica (25 miligrame), fie o doza mare (50 miligrame) de sofran (care are proprietati antioxidante si antiinflamatorii cunoscute) sub forma de supliment. Aceste suplimente au fost luate de doua ori pe zi timp de opt saptamani.

Reducerea anxietatii

Pe langa beneficiile pentru sanatatea intestinului, participantii din grupul cu doze mari au experimentat imbunatatiri semnificative in privinta anxietatii si a calitatii vietii in general, ceea ce sugereaza ca sofranul sustine si sanatatea mintala, in special daca suferi de anxietate. Cercetarile sugereaza ca tulburarile de anxietate ar putea fi asociate cu inflamatia la nivelul creierului (neuroinflamatie), astfel incat acest beneficiu ar putea avea de-a face si cu efectul antiinflamator al condimentului, relateaza MindBodyGreen.

„Aceste constatari sugereaza ca utilizarea suplimentelor de sofran impreuna cu protocoalele standard de tratament poate avea efecte benefice pentru persoanele care sufera de afectiuni digestive”, noteaza cercetatorii.

10 piese chic pe care le adaug in garderoba mea de primavara

Alte beneficii ale sofranului

Reducerea anxietatii si imbunatatirea sanatatii intestinale nu sunt singurele beneficii observate pana acum in cercetarea sofranului.

„Interactiunile psihosociale si imbunatatirea variabilitatii ritmului cardiac au fost chiar demonstrate in cercetarile care folosesc suplimente cu extract de sofran”, adauga vicepresedintele pentru afaceri stiintifice al MindBodyGreen, Ashley Jordan Feira.

Un studiu anterior in eprubeta a constatat ca sofranul a ucis selectiv celulele canceroase din colon fara efecte secundare. Alte cercetari au descoperit ca sofranul este util pentru ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual, cum ar fi durerile de cap, poftele necontrolate si disconfortul abdominal.

In plus, s-a dovedit ca sofranul imbunatateste functia retinei in ochi, motiv pentru care este adesea prezent in suplimentele alimentare pentru sanatatea ochilor.

Care e cantitatea de care ai nevoie pentru a vedea rezultate?

Studiul asupra sanatatii intestinale a presupus 50 de miligrame de sofran de doua ori pe zi, ceea ce inseamna sub 1 lingurita, demonstrand ca nu ai nevoie de o cantitate mare. Il poti lua sub forma de supliment alimentar sau il poti adauga pur si simplu in mancarea ta preferata.

Foto: Freepik.com