5 cauze ale caderii parului la care nu te-ai fi gandit

1
De Cristina Tudor
26 apr. 2022

Atunci cand ne cade parul, primul nostru gand zboara catre stres. Cumparam sampoane si alte produse pentru scalp destinate stoparii caderii parului, poate chiar produse care sa ajute in relgarea sebumului, insa cand acestea nu au efect, poate trebuie sa cautam mai adanc, mergand catre cauze medicale ale caderii parului.

Un numar limitat de fire de par cad in fiecare zi. Cu cat parul este mai lung, cu atat este mai vizibila pierderea acestuia. Ati observat ca barbatilor parca le cade mai putin par? Ei bine, este mai degraba o iluzie optica, si ei pierd in medie acelasi numar de fire de par ca si femeile, doar ca au parul mai scurt si pur si simplu nu este atat de vizibil.

Specialistii ne spun ca este normal sa pierdem in jur de 50-100 de fire de par dupa spalarea pe cap si cateva zeci de fire la fiecare pieptanare.

Care sunt cauzele caderii parului?

Cea mai comunca cauza a caderii parului peste medie o reprezinta stresul si stilul de viata haotic.

Perioadele stresante la scoala sau la locul de munca, lipsa unui program de somn sanatos, sedentarismul, alimentatia nesanatoasa pot duce la caderea unul numar mai mare de fire de par fata de medie.

Daca masurile la indemana oricui nu functioneaza pentru stoparea caderii parului (sampoane si balsamuri anticadere, tratamente pentru par si scalp menite sa hraneasca parul si sa ii opreasca pierderea, mastile de par hranitoare etc.), iar aceasta cadere exagerata a parului continua pret de cateva saptamani, este timpul sa va ganditi la cauzele medicale ale caderii parului.

Cateva analize de rutina, ca hemoleucograma si analize de biochimie (glicemie, vitamine, minerale, dar si hormoni) sau de imunologie (anumiti anticorpi pentru boli autoimune) pot fi suficiente pentru decelarea cauzei.

Inainte de toate, consulati si medicul dermatolog, pentru a observa daca nu este vreo problema la nivelul scalpului (dermatite, infectii etc.).

Citeste continuarea pe Kudika.ro

Foto: depositphotos.com