5 lucruri care iti cresc riscul de a dezvolta mai multe forme de cancer

1
De Cristina Tudor
11 apr. 2024

Ca una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, amenintarea cancerului poate fi infricosatoare. Dar vestea buna este ca unii dintre cei mai comuni factori de risc pentru cancer sunt in controlul tau.

Prin efectuarea unor mici schimbari in stilul de viata poti reduce sansele de a dezvolta aceasta boala cumplita, fara a mai mentiona o serie de alte probleme de sanatate. Chiar si pentru cauzele cancerului care nu sunt in controlul tau – cum ar fi varsta – poti folosi aceasta informatie pentru a lua cele mai bune masuri pentru a-ti proteja sanatatea.

Fumatul

Fumatul este unul dintre cei mai importanti factori atunci cand vine vorba despre cancer.

Cu cat fumezi mai des si cu cat fumezi mai mult timp, cu atat devine mai periculos. Acest obicei creste riscul nu doar pentru cancerul pulmonar, ci si pentru cancerul in zonele din jurul gurii tale, cum ar fi gatul si esofagul. Organele tale digestive, inclusiv ficatul, vezica urinara, pancreasul, rinichii, stomacul si colonul pot fi, de asemenea, afectate.

Exista 250 de substante chimice nocive in fumul de tutun si cel putin 69 dintre ele pot cauza cancer. Gandeste-te la arsenic si formaldehida. Si obiceiul tau de a fuma nu te afecteaza doar pe tine. Fumatul pasiv poate cauza, de asemenea, cancer pulmonar la nefumatori.

Deci, cum poti renunta la acest obicei nesanatos pentru totdeauna?

Desi nu exista o metoda care sa functioneze pentru toata lumea, exista multe modalitati eficiente de a renunta la fumat. Trebuie doar sa gasesti una care sa functioneze cel mai bine pentru tine si pentru stilul tau de viata. Citeste continuarea pe csid.ro

Foto: freepik.com