7 alimente bogate in luteolina, compusul care combate inflamatiile si anxietatea

1
De Maria Constantin
3 oct. 2022

Inflamatia cronica cauzeaza numeroase afectiuni, dar vestea buna este ca avem la dispozitie nutrienti care o pot combate. Unul dintre acestia este luteolina, pe care o putem procura din felurite surse.

Dr. Uma Naidoo, biolog si psihiatru nutritionist, autoarea mai multor carti pe teme nutritionale, a explicat pentru Well+Good ce beneficii oferă luteolina si cum o putem consuma.

Ce este luteolina?

Luteolina este o flavona, un tip de flavonoid, cu aspect cristalin galben, continuta de multe fructe, legume si plante. „Flavonoidele sunt un tip de antioxidant, mai precis un polifenol, care ajuta celulele plantelor sa se apere impotriva factorilor de stres de mediu sau de situatie”, a explicat Dr. Naidoo.

Cand consumi produse care contin flavonoide, acestea isi folosesc abilitatile antioxidante protejand celulele de distrugerea cauzata de stresul oxidativ si de inflamatie. „S-a demonstrat ca luteolina are puternice efecte antioxidante si antiinflamatorii asupra oamenilor”, a spus ea.

Evita aceste 10 combinatii de alimente daca vrei sa scapi de balonare si kilograme in plus

„Luteolina este asociata cu reducerea confuziei, reducerea stresului si a simptomelor anxietatii, imbunatatirea memoriei si reducerea riscului declinului cognitiv. A fost, totodata, pusa si in legatura cu reducerea riscului de boli cardiace si imbunatatirea sanatatii cardiovasculare, gratie efectelor de reducere a inflamatiilor din vasele sanguine si a fost implicata in imbunatatirea eficientei tratamentului pentru cancer, intrucat are proprietati antitumorale”, a explicat experta.

Aceasta a prezentat si cele mai bune surse de luteolina:

Patrunjelul

Acesta este una dintre verdeturile preferate ale Dr. Naidoo, fiind o sursa-cheie de micronutrienti care promoveaza sanatatea sistemului nervos, iar printre acestia se numara si luteolina. „Patrunjelul poate ajuta la intarirea sanatatii mentale, a sanatatii creierului, nivelurilor de energie si a intelegerii cognitive”, a explicat ea, adaugand ca prefera sa il adauge in salate, la friptura, tofu la gratar sau cu conopida.

Cicoarea rosie

O alta sursa bogata in luteina, cicoarea rosie poate fi folosita in salate sau la sendvisuri. „Frunzele sale seamana cu niste barcute, asa ca imi place sa fac tacos sanatosi si sa umplu o frunza de cicoare cu legume tocate, avocado si o proteina curata, asezonata cu chimen si oregano si zeama de lamaie proaspat stoarsa”, a spus Dr. Naidoo.

Ardeiul gras verde

Nu doar ca este bogat in luteolina, dar acesta contine si alti compusi bioactivi „cu proprietati antioxidante, antibacteriene, antifungice, imunosupresante si imunostimulatoare, precum si antidiabetice, antitumorale si neuroprotectoare”, se arata intr-un studiu publicat anul trecut in jurnalul medical Molecules.

Dr. Naidoo recomanda sa-i consumam cruzi si taiati marunt, in salate colorate sau la copti pe gratar laolalta cu alte legume de sezon. Un alt mod de a beneficia de calitatile ardeilor grasi verzi este sa-i adaugi in senvisuri si alte gustari.

4 gustari cu efect antiinflamator, recomandate de un nutritionist

Cicoarea verde

Frunzele sale pot fi adaugate in alimentatie alaturi de alte verdeturi. Dr. Naidoo avertizeaza, insa, ca aceasta planta are o aroma foarte puternica. „Recomand adaugarea ei in supe sau tocanite, sau prepararea lor in varianta sote in ulei de avocado pentru un meniu aromat”, a spus specialista.

Telina

Fie ca o preferi cruda sau stoarsa, aceasta planta versatila te ajuta sa-ti cresti nivelul de luteolina din organism. Poti folosi telina la supe, dar si cu hummus sau cu unt de arahide pentru un sendvis sanatos.

Dovleacul

Daca aveam nevoie de un motiv in plus ca sa iubim si mai mult aceasta perioada de inceput de toamna, dovleacul a fost intotdeauna o sursa buna de luteolina. Il poti prepara la cuptor sau poti face o supa ori o placinta grozava. In afara sezonului, semintele de dovleac sunt o alta optiune buna pentru a te bucura de proprietarile sale antiinflamatorii.

 Gulia

Ultima pe lista intocmita de Dr. Naidoo este aceasta planta cu o aroma dulce si delicata, între ridichi si varza, cu un continut bogat in vitamina C si potasiu, mai apropiat de broccoli. Poate fi fiarta sau adaugata in salate, trasa in tigaie sau preparata pe gratar si adaugata in alte meniuri.

Foto: depositphotos.com