Abdomenele iti pun in pericol spatele. Ce exercitii recomanda antrenorii

1
De Mara Ionescu
23 mart. 2020

Nu te-ai intrebat niciodata daca merita sau nu sa faci o multime de abdomene si daca acestea chiar functioneaza?

Noile studii arata ca abdomenele iti pun in pericol spatele si nu sunt eficiente, iar antrenorii recomanda alte exercitii pentru intarirea muschilor abdominali. 

Desi zilele in care antrenorii de fitness recomandau sa faci sute de abdomene zilnic au apus, inca mai poti vedea in salile de sport oamenii intinsi pe saltele, cu grimase de durere intiparite pe fete. Sunt eficiente antrenamentele pentru abdomen? Iata ce parere au expertiii despre fanaticii care se incapataneaza sa faca sute de abdomene si ce poti sa faci in loc.

5 reguli simple care te ajuta sa ai abdomen plat in fiecare zi

Abdomenele iti pun in pericol spatele. Ce alte exercitii poti sa faci?

Problema este ca astfel de exercitii se concentreaza numai pe o anumita zona a corpului. Insa, indiferent cum ai face acest exercitiu, el nu-ti va aduce abdomenul la care visezi. “Poti sa faci 1.000 de abdomene pe zi, daca ai un strat de tesut adipos deasupra, nu vei vedea vreodata conturul visat al muschilor abdominali”, sustine Ashanti Johnson, proprietarul clubului de wellness 360 Mind. Body. Soul din Chicago. Ce poti sa faci in schimb? “Te poti concentra pe exercitii care antreneaza intregul corp si care ard calorii de pe intreaga suprafata a acestuia”, este de parere Tanay Becker, co-fondatoare a clubului Psysique 57.

Abdomenele pot conduce la aparitia problemelor biomecanice

Stiai ca flexarea repetata a corpului de la jumatate poate conduce la aparitia durerilor de gat si de spate? Sebastian Lagree, proprietarul clubului Lagree Fitness, nu a inclus acest tip de exercitii in programele sale de mai multi ani dintr-un motiv simplu: “Acest tip de exercitii nu este suficient pentru intarirea abdomenului. In plus, iti pot produce probleme permanante ale coloanei vertebrale.” In acest sens, s-au facut multe studii medicale si s-a descoperit ca nu este bine sa flexezi de la jumatate coloana vertebrala. Insa, exercitiile care mentin coloana dreapta reprezinta un stimulent foarte bun pentru intarirea abdomenului.

Cum obtii abdomen plat la 40 de ani

Este important sa intelegem ca abdomenul nu inseamna doar cei cativa muschi ai stomacului. “Exista mai mult de 22 de muschi diferiti care se unesc, traverseaza sau incep in zona abdomenului, iar concentrarea doar asupra muschilor abdominali aduce un deserviciu sistemului muscular si scheletal.”

Ce exercitii intaresc muschii abdominali?

Pe scurt, orice exercitiu poate fi un exercitiu pentru abdomen, daca este executat corect. Iti poti intari abdomenul facand genuflexiuni, deadlifts sau overhead presses. “Cel mai important este sa nu pui presiune pe coloana vertebrala si sa ai o pozitie neutra a spatelui, la fiecare exercitiu pe care il faci.” Spre exemplu, “daca stai dreapta si iti intinzi mainile in fata si apoi in lateral, acesta este un exercitiu de intarire a abdomenului, pentru ca folosesti muschii abdominali ca sa iti stabilizezi mainile”, a concluzionat Robert Ramsey, instructor HIIT si antrenor personal.

Cele mai bune gustari pentru un abdomen plat

Exercitiul plank sau plansa in diverse combinatii sunt alte exercitii excelente care intaresc muschii abdominali fara sa puna presiune pe coloana vertebrala.

Foto: Getty Images.