Aceasta tehnica de calmare este mai eficienta decat exercitiile de respiratie

1
De Teodora Tirca
30 ian. 2022

Atunci cand te simti coplesita, este dificil sa te concentrezi pe altceva decat pe energia ta anxioasa, cu atat mai putin sa-ti dai seama cum sa o depasesti (este ceea ce specialistii numesc „viziune in tunel”).

De aceea, este util sa ai la indemana cateva instrumente simple care sa te ajute sa revii la starea de calm in aceste situatii, recomanda MindBodyGreen. Si ideal ar fi ca aceste instrumente sa fie simple si rapide, astfel incat sa nu fie nevoie sa descifrezi o meditatie ghidata sau sa cauti pe Google exercitii de respiratie. Si acestea sunt instrumente foarte bune, dar poti fi tentata sa renunti la ele in situatiile-limita, deoarece necesita mai multa concentrare si organizare.

Psihologul licentiat si specialistul comportamental al somnului Shelby Harris a impartasit in podcastul realizat impreuna cu MindBodyGreen metoda 3-3-3. Mai jos, ea explica acest exercitiu extrem de simplu si cum te poate ajuta la domolirea senzatiilor intense.

Cum sa exersezi tehnica 3-3-3

Sentimentele de coplesire apar atunci cand raspunsul tau de lupta sau fugi este activat fara un stimul evident, explica Harris. „Chiar daca s-ar putea sa nu existe ceva de care trebuie sa fugi, corpul tau are acel raspuns”, spune ea, ceea ce poate fi derutant si poate crea si mai multa incertitudine. Cheia pentru a calma aceasta suferinta, impartaseste ea, este un exercitiu rapid de „impamantare”.

„Poate fi la fel de simplu precum a numi trei lucruri pe care le vezi in jurul tau; trei lucruri pe care le poti atinge in fata ta; trei lucruri pe care le poti mirosi sau gusta in acest moment”, explica ea. „Daca gasesti doar trei lucruri pe care poti sa le vezi chiar acum, mintea ta va reveni la momentul prezent si sentimentul de panica va disparea. Vei recupera controlul”.

Aceasta tehnica te obliga sa te gandesti la ceva – la orice! – in afara de situatia care te face sa te simti nelinistita. Culori, sunete, forme — orice este usor de observat in fata ta.

Daca nici aceasta practica nu te calmeaza, o alta modalitate utila de a face fata stresului din acest moment este sa schimbi modul in care privesti situatia, noteaza ea. „Daca incerci sa nu mai vezi situatia ca pe ceva oribil, ci doar ca pe ceva suportabil, care va trece, e posibil sa-ti regasesti linistea sau macar o parte din control”, explica Harris. Intr-un studiu asupra studentilor de colegiu desemnati sa sustina un discurs, s-a demonstrat ca reevaluarea (reincadrarea) sau acceptarea emotiilor lor a fost mai eficienta in reducerea suferintei fizice decat ​​suprimarea lor. De fapt, reevaluarea s-a dovedit a fi cea mai eficienta tehnica dintre cele trei in ameliorarea acestor sentimente.

Foto: depositphotos.com