De ce n-ar trebui sa te simti vinovata pentru ca ai nascut prin cezariana

1
De Daniela Mitran
24 iul. 2019

Nasterea prin cezariana este o interventie chirurgicala pe care multe femei, din varii motive, sunt nevoite sa o faca. Este o alegere dificila, care poate da nastere unor sentimente de vinovatie…

Nu sunt mama, insa imi doresc sa fiu. Nu pot sa imi imaginez cum se simte o mama in momentul in care este pusa in fata acestei decizii. Nasterea prin cezariana este o alegere tot mai des facuta de femeile care se tem de durerile nasterii vaginale. Insa nu este o procedura simpla, pentru ca implica o serie de manevre, insotite de dureri si o multime de senzatii. Ai nascut prin cezariana? Indiferent care sunt motivele pentru care ai facut aceasta alegere, nu ar trebui sa te simti vinovata.

Te simti vinovata pentru ca ai nascut prin cezariana?

Nasterea prin cezariana este recomandata in cazul femeilor care nu pot duce o sarcina la capat din motive fizice sau medicale. Sau este recomandata in cazul in care bebelusul prezinta semne de stres fetal sau are probleme congenitale. Daca medicul ti-a recomandat aceasta procedura, nasterea vaginala nu mai este o optiune.

Este important sa intelegi ca este vorba despre o procedura medicala destul de dificila, iar recuperarea nu este usoara. Este o procedura care poate duce la complicatii si care poate provoca traume bebelusului. De regula, dupa o astfel de interventie, mamicile trebuie sa ramana sub supraveghere medicala intre trei si cinci zile. Este o procedura care ajuta la prevenirea aparitiei unor complicatii post operatorii.

Perioada de refacere dupa operatia de cezariana variaza de la o femeie la alta, dar de regula aceasta este intre patru si sase saptamani, timp in care trebuie evitat orice efort.

Nasterea naturala versus cezariana

Fie ca te pregatesti sa devii mama sau ai trecut prin aceasta etapa, mai mult ca sigur ai auzit deja pareri pro si contra. Sunt foarte multe persoane care pot spune de ce este mai bine sa nasti natural. Pentru ca participi activ la nastere, pentru ca este o procedura nonivaziva sau pentru ca relatia dintre tine si copil se dezvolta mai repede. In acelasi timp, exista toate acele pareri legate de durere, disconfort, oboseala cauzata de efortul depus sau travaliul foarte lung si dureros…

Sunt si foarte multe pareri pro cezariana. Pentru ca nu sunt dureri in timpul nasterii, nu trebuie depus efort, nu exista travaliu si nici disconfort (contractii). Cu toate acestea, perioada de recuperare este mai grea, copilul nu poate fi tinut la piept dupa nastere, lactatia vine mai tarziu si exista riscul de depresie postnatala.

Si totusi… este o alegere cu care foarte multe femei se confrunta. Unele femei sunt nevoite sa nasca prin cezariana din cauza unor complicatii, in timp ce alte femei iau aceasta decizie din motive personale.

Este experienta ta si nu ar trebui sa te simti vinovata

Ai nascut prin cezariana si ai luat aceasta decizie din motive personale? Asuma-ti decizia pe care ai luat-o si nu te invinovati pentru nimic. Este alegerea ta, este dreptul tau si tu stii cel mai bine de ce ai ales asta. Nimeni nu trebuie sa te judece, sa iti reproseze faptul ca ai luat aceasta decizie sau sa iti spuna ce ar fi fost mai bine sa faci.

Este o decizie personala, intima, pentru care nu trebuie sa dai socoteala nimanui. Si chiar daca nu au existat motive medicale, este modul in care tu ai ales sa nasti. Este experienta ta si nu ar trebui sa te simti vinovata. Esti cea mai importanta persoana din viata ta. Copilul tau are nevoie de tine.

Ai nascut prin cezariana din motive medicale? Unele femei se confrunta cu foarte multe sentimente negative. Se simt neputincioase si se invinovatesc pentru aceasta experienta. Insa nicio femeie nu trebuie sa se lase descurajata. Si nici tu. Ai nevoie sa fii puternica, sa fii langa copilul tau si sa fii mandra ca te bucuri de cel mai de pret dar.

Ai dat nastere unei noi vieti. Pretuieste acest sentiment minunat si ofera-ti iubire. Ofera-i iubire copilului. Fii buna cu tine si acorda-ti timp. Ocroteste-ti pruncul, pretuieste viata si nu lasa sentimentele de vinovatie sa isi faca loc in viata ta. Ai atatea experiente frumoase in fata si atata iubire de oferit… nu te bloca asupra lucrurilor care au fost. Canalizeaza-ti energia catre lucrurile care vor urma. Pentru ca te asteapta cea mai frumoasa experienta din viata ta. Aceea de a fi mama.

Foto: Shutterstock.com