5 alimente si bauturi care iti distrug oasele in timp

1
De Cristina Tudor
23 feb. 2020

Alimente si bauturi care iti distrug oasele. La fel ca in cazul multor alte afectiuni, alimentele pe care le alegem pentru consum pot juca un rol important in prevenirea sau controlul afectiunilor.

Mai jos veti gasi o lista cu alimente care pot afecta oasele, insa nu toata lumea trebuie sa renunte definitiv la ele, ci in special cei care stiu ca prezinta un risc de dezvoltarea a afectiunilor musculo-scheletice, precum indivizii care au in familie cazuri de osteoporoza.

Iata cateva dintre alimentele ce afecteaza sanatatea oaselor si pe care, cel putin, unii dintre noi ar trebui sa le evite.

Sucurile acidulate, bauturi care iti distrug oasele
Pe langa faptul ca unele dintre ele contin cofeina, sucurile pot afecta sanatatea oaselor ca urmare a cantitatii de fosfor. Acidul fosforic este utilizat in sucuri drept agent aromatizant, iar acesta poate impiedica asimilarea si fixarea calciului in oase.

Cafeaua in exces

Cana zilnica de cafea afecteaza absorbtia de calciu. „Atunci cand aportul de cofeina este mare, cea mai mare parte din calciu este eliminata prin urina”, sustine McGowan. Efectul este relativ mic si nu ar trebui sa provoace mari probleme daca avem un aport ridicat de calciu. Totusi, nu uitati sa luati in considerare cantitatea totala de cofeina pe care o consumati zilnic si pe care o luati din alte alimente precum ciocolata.

Sarea in exces

Nivelul mare de sodiu nu este benefic pentru sanatate. In plus, cu cat consumam mai multa sare, cu atat eliminam mai mult calciu prin urina si transpiratie. Si o dieta care ne asigure un aport crescut de calciu compenseaza efectele nefavorabile ale consumului moderat de sare, multi dintre noi consumam mai multa sare decat suntem constienti. Pentru a ne mentine la consumul de sodiu recomandat (de 2.300 de miligrame pe zi) ar trebui sa consumam alimente preparate in casa si sa citim prospectul produselor ambalate pe care le achizitionam.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.