7 alternative sanatoase la smantana – cu ce o poti inlocui

1
De Ioana Marosan
17 iul. 2019

Te pregateai sa faci prajitura ta preferata si ai constatat ca ai uitat sa cumperi smantana? Poti sa folosesti aceste alternative la fel de delicioase, insa care nu afecteaza sanatatea si silueta.

Trebuie sa clarificam in primul rand tipul de smantana despre care vorbim. Eu ma refer la smantana pentru gatit, cea cu minimum 36% grasime. O poti folosi si la sosuri, pentru ca are mai multa grasime decat cea normala si nu se taie.

Dar ce faci atunci cand ai inceput sa pregatesti o reteta si constati ca ai uitat sa cumperi smantana? Sau sanatatea si silueta nu-ti permit sa consumi un aliment atat de bogat in grasimi?

3 alternative cu mai putine calorii la cele mai bune deserturi de vara

7 alternative sanatoase pentru smantana

1. Lapte si unt

Laptele, pe cont propriu, nu are suficienta grasime dar, daca adaugi si putin unt, ai rezolvat problema. Pentru a obtine echivalentul a 120 ml de smantana, trebuie sa amesteci 30 gr de unt cu 90 ml de lapte si obtii un inlocuitor perfect pentru smantana.

2. Smantana de cocos

Este inlocuitorul perfect pentru retetele vegane, dar si pentru cei care nu consuma produse lactate. Se poate cumpara si folosi ca atare. Iata cum trebuie sa procedezi: se pune o cutie de lapte de cocos integral la rece, pana cand se intareste si apoi se varsa intr-un castron. Ceea ce ramane pe fundul cutiei este smantana de cocos, un inlocuitor perfect pentru smantana.

Tort de morcovi raw cu crema de branza din nuci caju

3. Lapte condensat

Trebuie sa nu uiti ca este mai dulce decat frisca. In rest, poate fi folosit cel mai bine ca un ingredient lichid intrucat nu se poate bate la fel ca smantana.

4. Ulei si lapte vegetal

Iata o alta alternativa vegetala pentru smantana: se amesteca 80 ml din lapte vegetal preferat (orez, ovaz sau soia) cu 40 ml de ulei de masline sau margarina topita.

5. Crema de branza

Desi aroma  nu va fi chiar aceeasi, crema de branza are o textura relativ similara cu cea a smantanii, gustul s-ar putea sa fie usor mai acrisor.

Sos Alfredo din nuci caju, un deliciu pentru paste

6. Tofu

Desi poate ca suna ciudat, tofu merge perfect ca un substitut pentru smantana, mai ales in felurile de mancare cu arome intense. Insa, pentru ca tofu nu are o aroma speciala, poate fi folosit si in deserturi. Pentru a inlocui o anumita cantitate de smantana, ai nevoie de aceeasi cantitate de tofu, transformata in piure. Se poate folosi in sosuri, supe, in acelasi fel in care ai folosi si smantana.

7. Crema de nuci caju

Aceasta este o alta alternativa vegana. Pentru a inlocui o cantitate anume de smantana, ai nevoie de aceeasi cantitate de nuci caju. Acestea se lasa la inmuiat in apa pentru cateva ore. Dupa aceea, se scurg si se pun in blender, impreuna cu 90 ml de apa si un praf de sare. Se mixeaza pana cand se obtine un amestec cremos si se pune la frigider peste noapte. Se poate folosi in sosuri sau se poate incorpora in retetele pentru deserturi.

Foto: Shutterstock.com