Bustiera, sutien sau nimic: Cum este mai bine sa faci sport, conform medicilor?

1
De Irina Constantin
28 apr. 2021

De cand pandemia ne-a fortat sa stam mai mult in casa si sa nu mai iesim atat de des in oras, la evenimente ce necesita o tinuta speciala, ne-am obisnuit sa purtam sutiene si bustiere tot mai rar.

Cu atat de mult timp petrecut acasa, cui ii mai pasa de sutien? De fapt, multe dintre noi chiar se bucura enorm ca au scapat de el. In plus, multe femei au inlocuit mersul la sala de fitness cu antrenamentele online. Si daca nimeni nu te vede cand esti pe saltea, de ce ai purta bustiera, nu-i asa?

Ei, bine, parerile sunt impartite. Este totusi bine sa faci sport cu bustiera sau fara? Sau, poate, poti folosi si un sutien clasic? Sunt intrebari pe care noi, femeile, ni le punem destul de des in ultima vreme.

Sport cu bustiera sau fara? Iata care este parerea medicilor!

Rolul sutienelor si al bustierelor este de a oferi suport pieptului si de a atenua socul cauzat de miscarea intensa. Asadar, atunci cand faci sport, bustiera te poate ajuta enorm in acest sens. Ea va atenua socurile atunci cand alergi, sari, faci flotari sau inversiuni si alte miscari care misca sanii si schimba usor centrul de greutate.

3 riscuri serioase pe care le aduce grasimea de pe abdomen si cum sa scapi de ea eficient

„Daca faci un antrenament intens, stresul aplicat repetitiv la nivelul pieptului atunci cand sanii se misca poate cauza febra musculara sau chiar te poate rani. In plus, in timp, acest tip de activitate poate slabi ligamentele si poate afecta fermitatea pielii, ducand la lasarea treptata a sanilor”, explica Lucky Sekhon, medic specialist in obstetrica-ginecologie.

Asadar, daca vrei sa iti protejezi corpul si sa ai sanii fermi la orice varsta, foloseste o bustiera atunci cand faci antrenamente medii ca intensitate si, mai ales, antrenamente dinamice de tip cardio sau HIIT.

Poti purta si sutien atunci cand faci sport?

Uneori, pur si simplu nu ai chef sa iti schimbi sutienul cu o bustiera. Totusi, chiar daca exista foarte multe modele de sutiene, majoritatea ofera suport minim spre mediu. Prin urmare, atunci cand faci sport, iar corpul se misca mult mai mult decat la o plimbare prin oras, sutienul nu iti va oferi sprijinul de care ai nevoie.

Mai mult, sutienele au, de regula, bretele mai subtiri decat bustierele pentru sport. Acestea pot aplica presiune excesiva pe umeri sau in zona spatelui atunci cand te antrenezi, precum si iritatii ale pielii. In plus, sutienele cu sarme pot fi foarte periculoase in timpul unei sesiuni intense de HIIT!

3 idei preconcepute care te tin departe de a avea un abdomen plat si tonifiat

Prin urmare, daca urmeaza sa incepi un atrenament, fa-ti o favoare si schimba-ti sutienul cu o bustiera speciala, cu sustinere mare. Sanii tai iti vor multumi!

Exista si exceptii? Cand te poti antrena fara bustiera sau sutien?

Bineinteles, exista si cateva exceptii. De exemplu, daca faci un flow relaxant si lent de yoga feminina (sau yin yoga), poti renunta la bustiera, pentru a avea libertate totala atunci cand inspiri adanc si expiri profund.

De asemenea, daca faci exercitii de forta statice, care nu implica decat miscari izolate si controlate ale mainilor, picioarelor sau abdomenului, te poti rezuma la un sutien lejer, de tip bralette.

Atentie! Chiar daca pare o activitate usoara, alergarea (joggingul) poate pune o presiune foarte mare pe piept si pe sani, daca nu porti o bustiera cu sustinere mare. Asadar, nu face compromisuri la acest capitol!

Foto: Instagram/@bandier