Care e varsta ideala pentru a face un copil? Medicii au raspunsul!

1
De Daniela Mitran
14 nov. 2019

Iti doresti un copil si te gandesti din ce in ce mai mult ca timpul se scurge prea repede? Exista numeroase pareri cand vine vorba de varsta ideala pentru a face un copil, insa medicii iti dau un raspuns detaliat.

Planificarea unei sarcini implica foarte multe lucruri. Este o decizie care implica doua persoane, o decizie asumata si care nu poate fi luata usor. Statistic vorbind, tot mai multe femei amana sa dea nastere, pentru ca se concentreaza mai mult pe studii si cariera. Isi doresc independenta, isi doresc sa fie mature si isi doresc sa fie pregatite pentru acest moment.

Daca in trecut femeile se gandeau la intemeierea unei familii la varste mult mai fragede, acum media celor care isi doresc cu adevarat un copil este undeva pe la 26-30 de ani.

Care e varsta ideala pentru a face un copil?

Decizia de a face un copil este una extrem de personala si nu exista un raspuns gresit cand vine vorba despre varsta ideala pentru intemeierea unei familii. Fiecare femeie face acest pas in momentul in care este pregatita cu adevarat si are libertatea sa aleaga cand isi doreste sa dea nastere. Fiecare femeie are propriile motive pentru care amana decizia sau pentru care isi doreste sa ramana insarcinata.

Cu toate acestea, chiar daca decizia de a da nastere este personala, medicii sunt de parere ca exista o varsta ideala pentru a face un copil. Este vorba de varsta la care corpul unei femei este pregatit pentru o sarcina. Potrivit studiilor, varsta ideala pentru a ramane insarcinata este 25 de ani. Din pacate, insa, este si varsta la care multe femei lupta pentru o cariera solida si castigarea independentei financiare.

Femeile ar trebui sa ramana insarcinate la 25 de ani

Desigur, din punct de vedere medical varsta de 25 de ani este cea mai buna. Cu toate astea, medicii sunt de parere ca nu exista motive de ingrijorare pentru femeile care doresc sa aiba un copil mai tarziu. Totusi, specialistii in fertilitate atrag atentia ca dupa 40 de ani devine mai complicat sa ramai insarcinata.

Partea buna este ca medicina a evoluat foarte mult in ultimii ani, ceea ce inseamna ca o sarcina poate fi dusa pana la capat chiar si dupa varsta de 40 de ani. In timp ce nu toate femeile aleg sa dea nastere la o varsta frageda, acest lucru nu inseamna ca si-au anulat complet sansele.

Ceea ce conteaza cel mai mult este alegerea momentului potrivit. Iti doresti sa devii mama? Doar tu poti decide cand esti pregatita sa faci acest pas. Indiferent ce varsta ai, asculta-ti corpul. Acorda atentie semnalelor pe care ti le transmite si vei sti cand este momentul potrivit.

Foto: Getty Images.