Care sunt simptomele depresiei postnatale si cum o gestionezi

1
De Alice Moisescu
23 nov. 2018

Dupa nastere, pana la 80% dintre mame sufera de o usoara forma de tristete, insa doar 10-15% sufera de o depresie REALA.

Simptomele depresiei de dupa nastere vin pe nepregatite, astfel ca proaspetele mamici sunt luate prin surprindere, ele asteptand sa fie fericite, si nu triste dupa ce aduc pe lume un copil.

Depresia post-partum apare in saptamanile de dupa nastere si se caracterizeaza prin stari de tristele, de inutilitate si prin modificari fiziologice.

Care sunt simptomele depresiei postnatale?

Printre principalele simptome pe care le puteti avea in cazul undei depresii postnatale, amintim: starile de anxietate si sentimentul de oboseala continua, insomniile si capacitatea de a va odihni, pierderea sau castigarea in greutate in mod neplanificat, grija exagerata de a nu rani copilul, lipsa interesului fata de activitatile care va faceau placere, pierderea energiei, lipsa concentrarii, agitatie, scaderea drastica a libidoului.

Cauze si riscuri

Trebuie sa facem distinctia intre „baby blues” si depresia reala, in primul rand!

Tristetea postpartum, numita si „baby blues”, este un lucru normal dupa nastree si afecteaza circa 70% dintre proaspetele mamici.

Cauzele sunt si schimbarile radicale care au loc in viata noastra odata cu nasterea bebelusului, dar si dezechilibrele hormonale care au loc in primele saptamani de dupa nastere.

Insa, in cazul in care tristetea persista si dupa o luna sau in cazul in care simptomele nu se amelioreaza, ci se inrautatesc mai degraba, cel mai probabil suferinta este o depresie REALA.

Iar aceasta este o tulburare serioasa si se trateaza doar cu ajutorul specialistilor.

Cum prevenim aparitia depresiei postnatale?

Exista asa-numitii factori de protectie care pot preveni aparitia depresiei si a starilor de anxietate de dupa nastere. Iata care sunt acestia:

Odihna – Un factor foarte important este o buna odihna in primele saptamani de la nastere.

O dieta echilibrata si corecta – Un regim alimentar sanatos cu alimente bogate in acizi grasi de tip omega-3, precum pestele, nucile, uleiul din seminte de in va fi benefic organismului tinerei mamici.

O relatie buna cu partenerul de viata – In primele saptamani de la nastere, tanara mama are nevoie de sustinere si de a nu fi lasata singura in perioada de acomodare cu noul rol.

O relatie buna cu familia/prietenii – E important ca familia si prietenii sa va fie alaturi, eventual sa va ajute in treburile casnice atunci cand voi va ocupati de cel mic.

De ce apare depresia postnatala?

Exista o serie de factori care pot creste riscul de a avea depresie postpartum, precum: lipsa sprijinului din partea partenerului sau a familiei, imbolnavirea bebelusului, stresul cauzat de aspectul financiar si multe alte tipuri de probleme personale.

Toate acestea pot duce la agravarea depresiei.

Persoanele care sufera de aceasta afectiune trebuie sa stie ca se poate trata cu ajutorul medicamentelor, dar si prin consiliere.

Medicatia antidepresiva trebuie sa fie una naturista, iar in unele cazuri este de ajutor terapia hormonala – cea cu estrogen.

Cat despre consiliere, aceasta este benefica atat pentu tanara mama, cat si pentru proaspatul tata, ajutand astfel la rezolvarea problemelor aparute.

Cum este afectat copilul de depresia mamei?

Copiii cu mame ce sufera de depresie postnatala pot avea la randul lor probleme comportamentale, inclusiv de somn.

De asemenea, pot avea si intarzieri in dezvoltarea cognitiva: invata sa mearga sa sa vorbeasca mai tarziu, prezinta dificultati de invatare la scoala etc.

Emotional, la fel, acestia sunt mai retrasi, mai anxiosi, mai pasivi, relationeaza cu greu si prezinta incredere de sine scazuta.

Foto: Shutterstock.com