Cum se poate manifesta anxietatea functionala si ce ar fi bine sa stiti?

1
De Maria-Anca Zarnescu
9 aug. 2018

Cu anxietatea se confrunta, din pacate, din ce in ce mai multi oameni, iar acestia au nevoie de sprijinul celor apropiati si al celor dragi pentru a depasi situatiile complicate!

Tu stii cum se poate manifesta anxietatea functionala si care sunt cateva dintre semnele ei? Exista cateva semnale si actiuni ale oamenilor pe care ar fi bine sa le cunosti inainte sa tragi concluzii despre comportamentul prietenilor sau al cunoscutilor.

Din ce in ce mai multi oameni se confrunta cu anxietatea, iar acesta nu este un lucru usor si cu atat mai putin unul pe care si-l doresc. Persoanele care, din pacate, se lupta cu anxietatea au nevoie de prieteni si cei dragi langa ei si mai ales de sprijinul si intelegerea lor.

Anxietatea nu se manifesta la fel in cazul tuturor oamenilor, asa cum nici sentimentele nu sunt identice. Mai mult decat atat, de multe ori o persoana poate parea cat se poate de ordonata in viata de zi cu si va poate da impresia ca absolut totul merge bine, in timp ce se confrunta constant cu tot felul de conflicte interioare.

Recent, am citit un articol pe Allure in care unul dintre editorii lor explica, pe scurt si intr-un mod cat mai simplu, cateva dintre semnele si modurile de manifestare ale anxietatii functionale. Iata cateva dintre lucurile pe care ar fi bine sa le stiti:

Persoanele reusesc bine sa isi separe viata personala de cea profesionala

Oamenii care au anxietate functionala reusesc sa isi separe foarte bine treburile. Sunt persoane care se bucura de mult succes la locul de munca, dar a caror viata personala este intr-o mica sau mai mare dezordine.

Acestia reusesc sa separe foarte bine cele doua parti ale vietii lor pentru ca, la munca, ei se concentreaza foarte bine, sentimentele lor sunt in ordine si sunt cat se poate de prezenti. Insa, atunci cand ziua se termina este posibil sa se simta epuizati si lipsiti de energie.

Se tem ca sentimentele lor sa nu ii deranjeze pe cei din jur

Cum se poate manifesta anxietatea functionala? Oamenii care au anxietate functionala pot anula planurile facute cu prietenii in ultimul moment, iar aceste gesturi nu au nicio legatura cu voi. Se intampla strict pentru ca ei sunt de parere ca starile anxioase si sentimentele lor vor fi atat de vizibile incat vor strica si starea de spirit a celor din jur.

Nu toate sentimentele si starile lor sunt legate de anxietate

Persoanele cu anxietate functionala se pot deschide in fata prietenilor si le pot povesti problemele lor. Insa, atunci cand au anumite reactii ciudate, ar fi bine sa nu dati intotdeauna vina pe anxietate.

Nu toate sentimentele lor sunt legate de starile anxioase, iar de multe ori ignorarea sau tratarea nepotrivita a acestor sentimente ii va rani pe cei din jur. Incercati sa nu asociati orice dezamagire, stare de tristete sau furie a prietenilor vostri cu anxietatea lor.

Nu cunosc intotdeauna motivele starilor anxioase

Editorul de la Allure povesteste ca nu stie intotdeauna de la ce provin starile de axietate. Exista zile in care este constienta ca sunt anumite momente, intamplari, evenimente placute sau neplacute care ii pot provoca anxietate.

Dar la fel de bine exista si zile in care se confrunta cu stari anxioase fara un motiv anume. Sentimentele seamana cu o apasare in piept, desi nimic anormal nu s-a intamplat in ziua respectiva.

Chiar daca nu este ceva rational, nu inseamna ca nu este mare lucru

Ca prieteni ai persoanelor cu anxietate functionala, ar fi bine sa stiti ca, desi anxietatea nu este rationala si in general prietenii vostri inteleg acest lucru, nu inseamna ca este un moment simplu pentru ei.

Desi ii incurajati si le spuneti ca nu este mare lucru, pentru ei acest tip de abordare poate transmite faptul ca nu luati lucrurile in serios. Este recomandat sa ii ascultati si sa ii intelegeti. Chiar daca emotiile si sentimentele lor par exagerate pentru voi, nu inseamna ca ele nu sunt reale.

Cum se poate manifesta anxietatea functionala si ce ati putea face ca sa ii ajutati sa se simta mai bine?

Asa cum spuneam si mai sus, este bine sa ii ascultati atunci cand va povestesc problemele lor. Incercati sa fiti putin mai atenti si mai apropiati de ei, pentru ca in astfel de momente au nevoie de sprijin.

Mai mult decat atat, editorul Allure este de parere ca asa isi poate da mai usor seama ce ar putea sa o ajute sa depaseasca momentul de anxietate.

Dupa ce ati aflat cum se poate manifesta anxietatea functionala, sper sa puteti fi mai ingaduitori cu prietenii vostri si cu cei dragi, dar si cu voi si starile care va apasa!

Foto: Shutterstock.com