Cat se sanatoase sunt ciresele? 10 beneficii demonstrate prin studii

1
De Cristina Tudor
7 iun. 2022

Ciresele sunt foarte gustoase si totodata „prietene” ale siluetei. Desi au un continut destul de sarac in calorii, ciresele au starnit curiozitatea nutritionistilor si cercetatorilor cu privire la nutrientii valorosi pe care acestea ii contin si la beneficiile aduse sanatatii.

Ciresele sunt bogate in apa, reprezentand o excelenta sursa de hidratare. Insa mai mult decat atat, ciresele contin nutrienti si componente bioactive precum fibre, vitamina C, polifenoli, carotenoide si potasiu. In plus, ciresele sunt o veritabila sursa pentru triptofan, melatonina si serotonina. Ce sunt aceste substante?

Triptofanul este unul dintre cei 8 aminoacizi esentiali, adica acei aminoacizi pe care organismul nostru nu ii poate sinstetiza, ci trebuie sa ii obtina din alimente. Triptofanul este precursor al vitaminei PP, dar si al melatoninei si serotoninei.

Serotonina este un neurotransmitator cunoscut si sub numele de „hormonul fericirii”, iar melatonina este un hormon secretat in special de glanda epifiza, care raspunde de „intelegerea” timpului, a zilei si a noptii, a anotimpurilor. Organismul nostru prezinta procese diferite pe timp de zi si noapte, dar si variatii sezoniere, cu modificari de la un sezon la altul. Secretia de melatonina este determinata de prezenta serotoninei, un neurotransmitator eliberat in prezenta triptofanului a carui prezenta in corp este stimulata de ingerarea de carbohidrati. Un lant interesant de legaturi, dar care ne demonstreaza efectele benefice ale consumului de cirese.

Rezultatele studiilor sugereaza ca consumul de cirese poate reduce riscul unor afectiuni inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare (CVD), diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca consumul de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea in cazurire de durere dupa exercitii fizice intense.

Beneficiile dovedite ale cireselor:

  • Reduc stresul oxidativ si amelioreaza/ajuta in preventia bolilor inflamatorii cronice;
  • In diabetul zaharat de tip II ciresele scad A1C (HbA1C) – hemoglobina glicata, reduc VLDL si imbunatatesc raportul trigliceride/HDL;
  • Sunt recomandate in dietoterapia persoanelor care sufera de obezitate;

Citeste continuarea pe Kudika.ro

Foto: depositphotos.com