Ce boala anunta sensibilitatea la lumina si senzatia de nisip in ochi

1
De Cristina Tudor
27 aug. 2020

Conjunctivita reprezinta inrosirea si inflamarea conjunctivei, membrana transparenta care acopera o parte din globul ocular.

Cauzele frecvente ale conjunctivitelor sunt infectiile cu virusuri, bacterii, alergiile, contactul cu substante iritante sau corpuri straine.

Conjunctivitele virale si bacteriene sunt foarte contagioase si se transmit printr-o igiena precara a mainilor, folosirea obiectelor de uz personal de catre mai multe persoane sau chiar prin tuse si stranut. Singurele care nu sunt contagioase sunt conjuctivitele alergice, provocate de polen, par de animale sau cosmetice si conjunctivitele cauzate de anumite substante toxice.

Desi pot aparea in orice anotimp, incidenta conjunctivitelor creste primavara si vara. “Primavara apar conjunctivite alergice din cauza vegetatiei nou aparute si vara din cauza piscinelor, prafului etc.”, explica Mircea Filip, doctor oftalmolog la Clinica Ama Optimex, din Bucuresti.

Senzatia de nisip in ochi si fotofobia

Simptomele conjunctivitei nu sunt greu de depistat. Roseata unuia sau ambilor ochi, alaturi de inflamarea pleoapelor, este unul dintre simptomele comune ale conjunctivitei, dar si cea care garanteaza ca nu vor exista complicatii daca boala este detectata si diagnosticata din timp. Conjunctivita bacteriana afecteaza de obicei ambii ochi simultan, in timp ce conjunctivita virala afecteaza initial un ochi, pentru ca ulterior, in decurs de cateva zile, sa fie afectat si celalalt ochi.

Principalele senzatii ale ochiului afectat de conjunctivita sunt mancarimile, arsurile si usturimile, insotite de o secretie apoasa, in cazul conjuctivitelor alergice, sau purulente,de culoare galben-verzui, in cazul celei bacteriene. Din aceasta cauza, cei mai multi bolnavi se trezesc dimineata cu “ochii lipiti”, mai ales in conjunctivitele bacteriene.

Mai mult, poate aparea sensibilitate la lumina (asa-zisa fotofobie) si senzatia de iritare sau “nisip in ochi”.

Doctorii pot adesea recunoaste boala dupa simptomele uzuale. “Examenul secretiei conjunctivale este indicat doar in cazuri particulare”, afirma oftalmologul Mircea Filip.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.