Ce cauzeaza cancerul? Iata 11 cauze total neasteptate

1
De Cristina Tudor
16 nov. 2020

Desi cu siguranta nu stim tot ce poate declansa aceasta boala, ceea ce este clar e ca mai multi oameni se confrunta cu aceasta boala necrutatoare.

Potrivit Institutului National al Cancerului, aproximativ 39,6% dintre barbati si femei vor fi diagnosticati cu cancer la un moment dat in viata lor.

Cercetarile anterioare arata ca genetica reprezinta doar aproximativ jumatate din toate cazurile de cancer, sugerand ca expunerile la mediu si factorii socioeconomici pot juca, de asemenea, un rol important. Cancerul a crescut rapid ca fiind una dintre principalele cauze de deces, dar cunoasterea riscului va poate ajuta sa evitati acest diagnostic devastator.

Obezitatea, alimentatia slaba, dezechilibrul hormonal si inflamatia cronica sunt toate cauzele binecunoscute ale cancerului. Dar unii cauzatori de cancer nu sunt atat de evidenti, conform draxe.com. Stiai ca expunerile zilnice si obiceiurile aparent inofensive ar putea creste riscul de cancer? Iata cateva dintre cele mai surprinzatoare lucruri legate de cancer …

Ce cauzeaza cancerul? 11 cauze total neasteptate

1. Locul in care locuiti

Un studiu din 2017 publicat in revista Cancer a constatat ca in Statele Unite, zonele cea mai slaba calitate a aerului, apei, pamantului, mediu construit si factorii sociodemografici se confrunta cu o incidenta crescuta a cancerului. Calitatea slaba a aerului si mediul construit (prezenta autostrazilor majore, disponibilitatea transportului public si a locuintelor) s-au corelat cel mai puternic cu ratele ridicate de cancer. Aceste descoperiri s-au aplicat atat barbatilor, cat si femeilor, cu cancer de prostata si de san cel mai puternic asociat cu mediul sarac. Alte cercetari ne arata ca cartierele minoritare se confrunta cu un risc mai mare de cancer din cauza poluarii aerului.

2. Lumanarile parfumate si odorizante

Cercetatorii au masurat nivelurile de „substante chimice organice volatile” in sase case din York, Anglia, pe parcursul a cinci zile. Au cerut fiecarui rezident sa noteze lumanarile parfumate, odorizantele si produsele de curatare pe care le foloseau, inclusiv cat de des le foloseau. Apoi, au testat aerul din fiecare casa. Limonenul este o substanta chimica sintetica utilizata pentru a crea mirosuri de citrice. Limonenul s-a dovedit a fi vinovatul numarul unu detectat. In mod surprinzator, casele care utilizeaza cele mai parfumate produse au fost pozitive pentru cele mai mari cantitati de limonen.

Limonenul eliberat in aer reactioneaza cu ozonul pentru a crea formaldehida. Aceasta a fost legata de o serie de tipuri de cancer diferite, inclusiv leucemia mieloida si cancerul nazofaringian. Pericolele parfumurilor sintetice variaza si dincolo de cancer. Parfumurile false sunt legate de haosul hormonal, astmul si alte probleme grave de sanatate.

3. Happy Hour

In 2016, cercetatorii danezi au publicat un studiu care leaga consumul crescut de alcool si riscul de cancer mamar. Cercetatorii au descoperit ca femeile care au crescut cantitatea de alcool pe care au baut-o pe o perioada de cinci ani s-au confruntat cu un risc mai mare de cancer mamar. Din fericire, exista alternative mai bune la scaderea riscului de boli de inima. Printre acestea, zilnice, consumul unei diete sanatoase bogate in nutrienti si gestionarea stresului.

Pe langa cancerul de san, cercetatorii au legat, de asemenea, alcoolul de cancerul de cap si gat, cancerul esofagian, cancerul hepatic si cancerul colorectal. De ce are alcoolul aceste efecte negative? Corpurile noastre metabolizeaza etanolul din bauturile alcoolice in acetaldehida, care poate deteriora ADN-ul si proteinele din organism.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.