Cezar Irimia: „In 2020, diagnosticarea in cancer a scazut cu 30-40%. Sistemul de sanatate va fi coplesit cand cazurile vor fi diagnosticate in faze tardive, cu costuri ridicate”

1
De Cristina Tudor
3 mai 2021

Recent, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimia, a transmis un mesaj ingrijorator despre starea bolnavilor de cancer din Romania.

FABC considera necesara implementarea unui plan national de cancer, in care screening-ul are un rol esential.

Cezar Irimia: „In 2020, diagnosticarea in cancer a scazut cu 30-40%”

„In anul 2020, diagnosticarea in cancer a scazut cu 30-40%, ceea ce va coplesi sistemul de sanatate atunci cand procentele amintite vor fi diagnosticate in faze tardive si cu costuri ridicate. In ceea ce priveste cancerul bronhopulmonar, s-a dovedit ca au fost diagnosticate cu 3.000 de cazuri mai putine decat in 2019 si aceste lucruri au fost cauzate atat de situatia pandemica din tara noastra, cat mai ales de lipsa unui plan national de cancer”, a afirmat Cezar Irimia, presedintele FABC, citat de Agerpres.

Recent, FABC a organizat cea de-a saptea editie a caravanei „Nu am facut destul”, in cadrul careia au fost testate gratuit 1.134 de persoane. Caravana s-a desfasurat in 8 weekend-uri, in 14 sate din 5 judete – Prahova, Valcea, Gorj, Ialomita, Olt. Testarile au inceput in octombrie 2020, au fost intrerupte din cauza restrictiilor COVID si s-au incheiat in aprilie 2021.

Oamenii prezenti la testari au beneficiat gratuit de analize de sange (hemograme si PSA pentru prostata), ecografii mamare, dermatoscopii, EKG, teste HPV, masuratori de tensiune, puls, glicemie, indice de masa corporala.

Caravana „Nu am facut destul”, ajutor pentru 1.134 de persoane

Pe langa testari, caravana a avut si o componenta educativa. Beneficiarii au primit informatii despre cancerul mamar, cancerul de col uterin, cancerul ovarian, cancerul pulmonar si melanom, dar si despre importanta efectuarii analizelor anuale de sange.

Dintre cei testati, 2,4% aveau indice de masa corporala (IMC) subponderal, normal – 20,9%, supraponderal – 33,7%, obezitate clasa 1 – 24,9%, obezitate clasa 2 – 12,4%, obezitate clasa 3 – 5,7%.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.