Ce este „burnout-ul pandemic” si 4 semne ca suferi de acest sindrom

1
De Cosmescu Elisabeta
24 apr. 2022

Desi masurile de restrictie au fost inalturate sau, dupa caz, au devenit mai permisive, burnoutul pandemic continua sa afecteze tot mai multi oameni.

„Multi pacienti nu realizeaza sau nu vor sa accepte ca sufera de acest sindrom. Restrictiile s-au instalat treptat, impunandu-se in timp sa le privim ca fiind noua noastra normalitate. Din nefericire, aceasta presiune a sensibilizat pe multi si i-a epuizat. Cea mai importanta parte a acestui proces delicat e de fapt constientizarea si acceptarea. E in regula sa ceri ajutorul unui terapeut pentru ca doar el te poate ajuta sa gestionezi anxietatea, starile de apatie, tristetea, problemele de somn si, cel mai des, nevoia acuta de izolare”, explica pentru publicatia Insider, Tamar Rodney, asistenta medicala specializata in domeniul psihiatric.

Termeni precum „burnout” si „trauma” nu ar trebui rezervati exclusiv celor care au luptat in prima linie cu pandemia de coronavirus. „Cred ca e foarte important sa constientizam si sa ne permitem sa o numim asa cum este de fapt: suferinta si epuizare”, a spus Rodney, care este si profesoara in cadrul unei prestigioase scoli de asistente din America. „Cand suferim de burnout, psihicul nostru retraieste amintirile traumatizante, de aceea e nevoie de terapie, tocmai pentru a se sustine emotional pacientul.”

Cum m-a ajutat meditatia sa-mi gasesc pacea interioara si fericirea

Din experienta sa, Rodney a mai povestit ca pacientii care sufereau deja de burnout au experiementat la inceputul pandemiei cateva simptome noi, transformand sindromul intr-o tulburare si mai greu de gestionat. „Contextul a adancit simptomele, insa, un lucru imbucurator este ca in ultima vreme, tot mai multi oameni isi accepta conditia si cauta ajutor specializat”, a explicat specialista.

Tamar Rodney a mai vorbit si despre simptomele specifice burnout-ului pandemic. „Daca te indentifici cu acestea iti recomand sa ai mai multa grija de tine si, nu in ultimul rand, sa ceri ajutorul unui specialist.”

8 remedii pentru insomnii, testate si garantate

„E recomandat sa intervii la timp si sa nu-ti lasi suferinta sa ajunga la un punct critic. Nu inseamna ca vei avea nevoie de un tratament medicamentos – e de ajuns sa te ajute un terapeut sa-ti gestionezi emotiile. Acorda-ti aceasta sansa, mai bine spus, sansa de a reveni la cea mai buna versiune a ta”, a spus Rodney.

Oboseala sau epuizare

Daca ai ajuns sa te intrebi: „Cat timp mai pot face lucrurile pe care imi ceri sa le fac?” probabil ca te confrunti cu epuizare, a spus Rodney.

Iritabilitate

Pierderea controlului duce de cele mai multe ori la frustrare. Retine acest lucru atunci cand interactionezi cu ceilalti.

5 tips & tricks pentru a te simti ca in weekend in tot restul saptamanii, ramanand totusi productiva

Vrei sa dormi tot timpul

Cand oboseala nu mai poate fi trecuta cu vederea sau eliminata cu o simpla ceasca de cafea, e mai mult ca sigur ca suferi de epuizare. Ia o pauza, odihneste-te mai mult si analizeaza ce ti-a adus aceasta stare.

Te-ai obisnuit cu autoizolarea

Restrictiile din timpul pandemiei ne-au impiedicat sa socializam si din aceasta cauza ne-am obisnuit sa evitam aglomeratiile si toate acele evenimente care implica prezenta mai multor grupuri de persoane. Poti incepe incet-incet sa iesi in lume, luandu-ti masurile de siguranta.

Foto: depositphotos.com