Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Nutritionist: „Avem nevoie de 15 alimente diferite in fiecare zi”

1
De Cristina Tudor
25 apr. 2021

Un stil de viata sanatos si echilibrat se bazeaza pe 3 elemente esentiale: alimentatia, odihna si exercitiile fizice.

In privinta alimentatiei, un renumit nutritionist detaliaza ce inseamna sa mananci sanatos, cu adevarat. Zilnic, organismul trebuie sa primeasca nutrientii necesari cu ajutorul unei diete variate, care sa includa 15 alimente diferite.

Mihaela Bilic, expert in nutritie si boli metabolice, a explicat pentru Antena 3 ce implica o dieta sanatoasa, atat in post, cat si in mod normal. De asemenea, ea detaliaza cum trebuie sa mancam in timpul postului, pentru a mentine sanptatea organismului.

Ce inseamna sa mananci sanatos, de fapt?

Extremismul alimentar, in care decizi ca trebuie sa elimini anumite categorii de alimente, nu are cum sa fie sanatos. (…) Noi avem nevoie de 15 alimente diferite in fiecare zi. Fara o mancare gatita nu ai cum sa atingi numarul acesta de alimente. Nu trebuie sa fie aceleasi alimente in fiecare zi. (…) Important este sa le bifam, dar nu intr-un meniu zilnic”, a explicat nutritionistul.

Cum mananci in timpul postului?

„Mie mi se pare ca in post importanta este un tip de smerenie si de confruntare cu foamea.

Trebuie sa ai o insatisfactie, sa fie greu, sa fie dureros, tocmai pentru ca, eu asa il vad pe acest post, prin lipsa indestularii si a multumirii trupesti redescoperi aceasta bucurie. (…) Eu as vedea postul ca pe un exercitiu de disciplina, o perioada in care sa mananci mai rar, sa renunti la toate rontaielile, sa te confrunti cu senzatia de foame si sa realizezi ca nu e nicio tragedie (…) Postul este o perioada in care ne ingrasam.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.