Ce inseamna „macronutrienti” si de ce sunt ei importanti in dietele de slabit?

1
De Cristina Tudor
22 iun. 2021

In zilele noastre suntem bombardati cu bloguri de fitness si nutritie, postari pe Instagram si reclame pe Facebook, toate in jurul temei „macronutrienti”.

Dar ce sunt macronutrientii si de ce sunt atat de populari in lumea fitness-ului si nutritiei, dar mai ales, care e ratia ideala de macronutrienti zilnic?

Nutritionistii explica faptul ca, o mare problema, atunci cand tinem o dieta traditionala, este ca numaratul de calorii nu tine cont si de ceea ce mancam. Macronutrientii pot juca un rol important aici, ajutandu-ne sa cuantificam cat de mult mancam si ceea ce mancam. Gandindu-te mai degraba la macronutrienti decat la calorii, vei putea trece mai usor la un stil de viata sanatos.

Ce sunt macronutrientii?

Corpul uman si tot mecanismul lui impresionant sunt extrem de complexe ceea ce inseamna ca necesita o varietate de nutrienti pentru a functiona optim. Ceea ce mancam este esential pentru a satisface nevoile organismului. Macronutrientii ne ajuta sa crestem, sa ne dezvoltam, sa vindecam, ne dau energie si ne fac sa ne simtim bine. Fiecare are rolul si functia sa in organism.

Macronutrientii se refera la trei componente de baza ale dietei zilnice: carbohidratii, grasimile si proteinele. Bonus este al patrulea component, apa.

„Macro” insemnand „mare” face aluzie la faptul ca acesti nutrienti sunt necesari in cantitati mari. Aproape fiecare aliment are o combinatie de mactronutrienti, insa diferenta sta in compozitia acestor macronutrienti.

Macronutrientul cu cel mai mare procent din fiecare aliment, va determina incadrarea acestuia in categoria proteine, carbohidrati sau grasimi. De exemplu, avocado contine 80% grasimi, 8% carbohidrati si 2 % proteine, motiv pentru care va fi clasificat la grasimi. Un alt exemplu ar fi marul care contine 95% carbohidrati, 2% proteine si 3% grasimi. Daca nu stiai – eu nu stiam – marul este considerat un carbohidrat.

Lista macronutrientilor

Carbohidratii

Carbohidratii reprezinta lanturi de amidon si glucoza pe care organismul le descompune in glucoza. Aceasta este principala sursa de energie a organismului si a creierului. Surse sanatoase de carbohidrati sunt:

Cerealele integrale

Leguminoasele (cartofi, cartofi dulci, porumb, sfecla)

Legumele (fasolea, lintea, mazarea, nautul)

Fructele (merele, portocalele, fructele de padure, perele, bananele).

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Getty Images.