Ce NU trebuie sa mananci daca vrei sa ramai insarcinata

1
De Ioana Marosan
12 oct. 2018

Un studiu publicat recent in Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics a scos in evidenta faptul ca majoritatea femeilor care sunt insarcinate sau isi doresc sa ramana insarcinate nu mananca foarte sanatos. Iata ce nu trebuie sa mananci daca vrei sa ramai insarcinata.

Alimentatia este foarte importanta, atat in perioada in care incerci sa ramai insarcinata, dar si in timpul sarcinii si pe perioada in care vei alapta copilul. Practic, mancarea pe care o consumi, mai precis substantele hranitoare dar si cele cu potential periculos ajung in contact cu copilul, indiferent de stadiul de dezvoltare in care se gaseste: embrion, fat, nou-nascut hranit prin alaptare.

Pentru a te asigura ca viitorul tau copil va primi de la bun inceput toti nutrientii de care are nevoie pentru a se dezvolta normal si sanatos, din dieta ta nu trebuie sa lipseasca fructele si legumele proaspete, cerealele integrale precum si sursele sanatoase de proteine si grasimi.

Este important sa eviti ingredientele artificiale, hormonii sintetici si alte substante care iti pot reduce sau anula sansele de a ramane insarcinata si de a duce sarcina la bun sfarsit.

Ce NU trebuie sa mananci daca vrei sa ramai insarcinata

Exista o serie intreaga de alimente pe care ar fi bine sa le consumi cat mai putin sau deloc daca vrei sa ramai insarcinata. Iata mai jos recomandarile studiului citat mai sus.

Pestele cu continut ridicat de mercur.

Mercurul este foarte periculos pentru sanatatea sistemului nervos, iar consumul carnii de peste bogat in mercur, cum sunt pestele-spada sau unele specii de ton, poate cauza probleme de dezvoltare pentru fetus, daca esti deja insarcinata.

Daca ai consumat cantitati mari de peste inainte de a ramane insarcinata, mercurul poate sa ramana stocat in organismul tau, ceea ce poate afecta dezvoltarea normala a sistemului nervos al copilului. De asemenea, mercurul poate contribui la scaderea fertilitatii.

Bauturile carbogazoase.

Sucurile, indiferent daca contin sau nu zahar, contribuie la scaderea fertilitatii. Zaharul favorizeaza aparitia proceselor inflamatorii si a schimbarilor de metabolism asa ca este bine sa eviti cat mai mult posibil bauturile carbogazoase.

Grasimile trans.

Acestea se gasesc de obicei in alimentele procesate si produc inflamatii la nivelul organismului dar si rezistenta la insulina, avand un efect negative asupra fertilitatii. Consumarea in exces a alimentelor care contin grasimi trans produce o deteriorare a calitatii spermei la barbati.

Alimente cu indice glicemic ridicat.

Daca vrei sa-ti sporesti nivelul de fertilitate, va trebui sa eviti alimentele care iti pot provoca cresteri bruste ale nivelului de zahar din sange, mai ales daca nu le consumi impreuna cu alimente care incetinesc aceasta crestere. Alege sa mananci carbohidrati cu ardere treptata, asa cum sunt painea si pastele integrale si orezul brun si combina-le cu proteine, fibre si grasimi sanatoase.

Excesul de alcool.

Daca vrei sa ramai insarcinata, este recomandat sa nu consumi deloc alcool. Alcoolul, la fel ca mercurul, poate fi o cauza de infertilitate si distruge depozitele de vitamina B din organism, foarte importante in procesul de concepere si, mai apoi, de hranire a fatului.

Produsele lactate degresate.

Laptele degresat, iaurtul si alte produse lactate cu continut redus de grasime pot sa contina androgeni, hormoni masculini care raman in compozitia produsului dupa extragerea grasimii. Aceste bauturi pot determina corpul sa produca acelasi tip de hormoni care sa interfereze cu ciclul tau menstrual.

Branzeturile moi nepasteurizate.

Branzeturile de tipul Brie, Roquefort, Camembert si Gorgonzola pot contine o bacterie numita listeria care poate provoca avortul spontan.

Mezelurile.

Produsele din carne procesata, cum sunt cremvurstii, dar si somonul afumat sunt predispuse la contaminarea cu listeria. Este recomandat ca pestele sa fie incalzit pana la punctul de fierbere pentru a distruge aceasta bacterie.

Produsele crude provenite de la animale.

Carnea cruda, fructele de mare si ouale pot sa fie infestate cu salmonella sau alte bacterii care pot produce infectii care se transmit fatului prin placenta. Este recomandat ca produsele din carne sa fie gatite, inainte de a fi consumate si sa eviti consumul de sushi, carpaccio si alte produse asemanatoare.

Bauturile din recipiente de plastic.

Incearca sa eviti consumul de bauturi care sunt imbuteliate in recipiente de plastic daca nu esti sigura ca materialul folosit nu contine bifenol, o rasina sintetica folosita in producerea materialelor plastice si care are un impact negativ major asupra fertilitatii si a sanatatii fatului. Alege mai bine sa consumi produsele ambulate in recipiente de sticla sau metalice.

Foto: Shutterstock.com