Specialistii au creat dieta de 5 zile care imita postul, dar fara infometare. Incetineste imbatranirea si reduce riscul de cancer

1
De Georgiana Dorobantu
21 feb. 2024

O dieta care imita efectele postului, dar fara infometare, poate sa prelungeasca cu cativa ani viata celor care o urmeaza, a aratat un nou studiu.

Cercetatorii au descoperit ca persoanele care urmeaza dieta care imita postul, numita FMD (fasting-mimicking diet) timp de 15 zile de-a lungul a trei luni si-au redus varsta biologica cu pana la doi ani.

Testele pe baza biomarkerilor din sange au mai aratat ca acestia au avut un risc mai mic de diabet, afectiuni cardiace si accident vascular, potrivit studiului citat de Daily Mail.

Dieta FMD presupune sa consumi mai putin de 1000 de calorii pe zi, fiind compusa din alimente cu continut redus de grasime, supe, bauturi cu efect energizant si suplimente.

3 schimbari simple de dieta care te ajuta sa slabesti, sa previi ridurile si firele albe, potrivit unui medic

Specialistii spun ca este usor sa „pacalesti” organismul astfel incat sa considere ca urmeaza postul, si astfel sa elibereze enzime si alte substante in corp care au fost asociate cu longevitatea.

„Este primul studiu care arata ca o interventie in alimentatie care nu necesita schimbari permanente de dieta sau alte schimbari ale stilului de viata poate face ca oamenii sa fie mai tineri din punct de vedere biologic”, a spus Profesorul Valter Longo, biolog in cadrul Universitatii Southern California din Los Angeles, Statele Unite, care a creat dieta din acest studiu recent.

Regimul alimentar folosit in studiu a inclus 3 cicluri de cate 5 zile de dieta FMD.

In prima zi participantii au consumat 1100 de calorii, iar in urmatoarele patru zile au consumat aproximativ 720 de calorii zilnic.

Alimentatia lor in aceste cinci zile a constat si in gustari sanatoase si ceai.

Dieta a fost compusa din 34% carbohidrati, 10% proteine si 56% grasime in prima zi, iar in restul zilelor 7% carbohidrati, 9% proteine si 44% grasime.

Participantii au consumat apoi dieta lor obisnuita timp de 25 de zile.

Dieta creierului: ce alimente te ajuta sa reduci imbatranirea cu pana la 8 ani

Ambele grupuri, cel de test si cel de studiu, au fost compuse din femei si barbati cu varste cuprinse intre 18 si 70 de ani.

Dupa trei luni, cercetatorii au analizat probe de sange ale participantilor, care au aratat ca cei care au urmat dieta FMD aveau un risc mai mic de diabet, inclusiv mai putina rezistenta la insulina si un nivel mai scazut de zahar in sange.

Scanarile RMN au aratat si o scadere a grasimii abdominale sau a grasimii viscerale, precum si a grasimii la nivelul ficatului, care este asociata cu un risc mai mic de sindrom metabolic, problema care provoaca afectiuni cardiace, accident vascular sau diabet.

Cercetari precedente au demonstrat ca ciclurile de dieta FMD ar putea chiar sa scada factorii de risc pentru cancer.

Ciclurile FMD au crescut, de asemenea, in cazul participantilor raportul limfoid-mieloid, care este un indicator al unui sistem imunitar mai tanar.

Analize suplimentare au aratat ca participantii care au urmat dieta FMD si-au scazut varsta biologica cu pana la 2,5 ani, in medie.

Varsta cronologica reprezinta durata de cand te-ai nascut, in timp ce varsta bilogica arata cat de imbatranite sunt celulele si tesuturile tale. Este un factor foarte important, care arata cat esti de susceptibil la boli.

Oamenii de stiinta cred ca dieta FMD are si „efecte de rejuvenare asupra sistemului imunitar”.

6 tipuri de nuci si seminte mai putin cunoscute pe care ar trebui sa le incluzi in dieta ta, incepand de acum

De asemenea, aceasta dieta poate schimba tiparul de functionare a celulelor din corp, care intra intr-un „mod antiimbatranire”.

Acest lucru inseamna ca accelereaza autofagia, un proces prin care corpul consuma celulele „rele” din corp, care pot cauza diferite afectiuni si imbatranire prematura.

Scopul dietei utilizate in cadrul studiului este de a imita efectele unui post negru, care presupune doar consum de apa, dar in acelasi timp sa ofere nutrienti esentiali.

Foto: depositphotos.com