Ce sa faci pentru a nu te imbolnavi in vacanta si pe ce remedii te poti baza daca ti intampla asta, potrivit medicilor

1
De Cosmescu Elisabeta
9 iun. 2022

Indiferent ca alegi sa pleci la munte sau la mare in vacanta, uneori e posibil sa te confrunti cu o serie de neplaceri specifice sezonului. Dar nu te impacienta! Te sfatuiesc sa nu iti pierzi cheful de concediu pentru ca vei avea la indemana o serie de solutii de tratament care actioneaza usor si rapid. 

O indrumare esentiala pe care o fac medicii este sa actionezi inca de la primele simptome, iar neplacerile specifice verii se vor ameliora facil. „Intai de toate, adauga in bagajele tale de concediu o trusa cu remedii care sa te ajute sa actionezi din pripa atunci cand e nevoie”, spune Dr. Kristin Struble, noteaza apartmenttherapy.com. „E important sa ai la tine cateva remedii impotriva infectiilor urinare, spray nazal cu efect decongestionant sau antialergic, un analgezic, un antiiflamator, chiar si o tunctura din plante care te ajuta sa elimini crizele biliare. In vacanta tindem sa ne relaxam mai mult si ne pasa mai putin ca facem sau nu excese”, mai spune medicul.

Cum ne afecteaza caldura activitatea creierului

Pentru a preveni deshidratarea, o problema medicala des intalnita in sezonul cald, opteaza pentru meniuri bogate in supe de legume, mancaruri mai fluide precum piureuri, dar si salate din legume de sezon. „Bea apa si cand nu iti este sete, consuma ceaiuri calde (regleaza temperatura corpulului) si savureaza cat mai multe sucuri din citrice proaspat stoarse si apa de cocos. O alta solutie ar fi sa consumi saruri de rehidratare pe care le poti cumpara din orice farmacie. In caz de diaree, pana la ameliorarea simptomelor e foarte important sa consumi cat mai putina mancare, de preferat lipsita de sosuri sau fiertura. O banana, cateva felii de paine prajita si apa din plin sunt de ajuns. Remediile pe baza de diosmectita, o argila naturala, ajuta rapid la oprirea si tratarea diareei si la calmarea durerilor abdominale”,  mai spune Dr. Struble.

Remediu eficient in cazul racelii sau insolatiei

Ai petrecut prea mult timp la soare si acum te doare capul, ai gura uscata, esti fara vlaga si ai frisoane? Insolatia e cea care da, de regula, astfel de simptome. In acest caz stai cat mai departe de caldura, hidrateaza-te din plin cu apa (evita bauturile carbogazoase) si ia un paracetamol. Acesta te va ajuta sa scapi de durerea de cap si de febra. Daca simptomele se accentueaza, atunci mergi de urgenta la doctor. Atentie! Insolatia poate recidiva daca te expui din nou la soare. Evita orele de canicula. Si in cazul durerilor de oase sau de cap, care apar din cauza unei raceli (aerul conditionat poate fi unul din principalii „vinovati”), paracetamolul amelioreaza simptomele.

Cum sa-ti autoexaminezi corect alunitele. Semne pe care nu trebuie sa le ignori, potrivit unui medic dermatolog

D-manoza & extractul de merisor inlatura infectia urinara

Extractul de merisor este un remediu antiseptic ce stimuleaza neutralizarea bacteriilor care declanseaza infectiile urinare. „Daca inca de la primele simptome, remdiul actioneaza rapid gratie cantitatilor insemnate de vitamina C, acid salicilic si antioxidanti naturali”, explica medicul. In plus, extractul actioneaza ca un antiinflamator, ceea ce il face util in cazul usturimii, durerii si senzatiei de ciupitura la urinare. Pentru a spori efectul acestei solutii naturale, poti asocia suplimentele de merisor cu cele care contin D-manoza (inlatura bacteria E. Coli).

Asa scapi de durerile in gat

Dureri de gat nu-ti dau pace in vacanta? Actioneaza de la primele simptome ale amigdalitei cu ajutorul remediilor naturale: tinctura de propolis, amestec de lamaie cu miere sau ceai de musetel cu ghimbir indulcit cu miere. Toate acestea scad inflamatia gatului. De mare ajutor pot fi si compresele cu alcool sanitar (spirt) aplicate la gat.

Cat se sanatoase sunt ciresele? 10 beneficii demonstrate prin studii

Crizele de bila se amelioreaza cu aceste remedii

Mancarea bogata in grasimi, unele intolerante si mancatul la ore tarzii pot duce la crize de bila atunci cand esti in concediu. Domoleste o criza biliara cu ajutorul remediilor pe baza de uleiuri volatile (pin, camfen, cineol, mentol), tinctura de anghinare sau pancreatina. Bea apa suficienta si mananca mai usor. Inlocuieste alimente prajite cu salate de cruditati, soteuri de legume, carne slaba de pui sau peste si evita branzeturile foarte grase, mezelurile si gratarul (chiftelele, coastele de porc, cotletele si micii la gratar)

In cazul in care simptomele afectiunilor nu se amelioreaza, este indicat sa te prezinti la medic pentru a adapta/schimba tratamentul si/sau a stabili dozele necesare. Nu exagera cu automedicatia si ghideaza-ti familia dupa un stil de viata cat mai echilibrat.

Foto: depositphotos.com