Ce servicii medicale poti accesa gratuit daca nu ai asigurare de sanatate

1
De Cristina Tudor
23 mart. 2020

Pacientii care nu au asigurare de sanatate pot sa beneficieze doar de serviciile medicale cuprinse in pachetul minimal.

In ambulatoriu, pacientul are dreptul la consultatii pentru situatiile de urgenta medico-chirurgicala, pentru supravegherea si depistarea de boli cu potential endemo-epidemic, consultatii de monitorizare a evolutiei sarcinii si lehuziei, dar si consultatii pentru acordarea serviciilor de planificare familiala.

Persoanele neasigurate, care beneficiaza de pachetul minimal de servicii medicale, suporta integral costurile pentru investigatiile paraclinice recomandate si tratamentul prescris de medicii de specialitate.

Exceptie fac situatiile de urgenta si femeile insarcinate. Chiar daca nu realizeaza venituri sau au venituri sub salariul minim, femeile insarcinate beneficiaza de pachetul de servicii medicale de baza, implicit si de servicii medicale paraclinice (investigatii), in aceleasi conditii ca orice alt asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania.

Serviciile medicale de care beneficiaza persoanele neasigurate la stomatolog

Persoanele neasigurate la sanatate pot primi gratuit tratament la stomatolog doar daca au urgente. Pot beneficia de urmatoarele servicii la medicul stomatolog, daca sunt urgente medicale: pansament calmant/drenaj endodontic, tratamentul paradontitelor apicale cu anestezie prin infiltratie, tratamentul afectiunilor parodontiului cu anestezie prin infiltratie, chiuretaj alveolar si tratamentul hemoragiei, reducerea luxatiei articulatiei temporo-mandibulare, reparatie/rebazare proteza, reparatie aparat ortodontic.

Pacientii neasigurati la Sanatate vor suporta integral costurile radiografiilor dentare recomandate de medic, precum si costurile tratamentului.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Ani Kolleshi/Unsplash.com