Cel mai mare mit despre vitamina D, potrivit unui nutritionist

1
De Denisa Toma
2 iul. 2021

Vitamina D este unul dintre cei mai studiati nutrienti, avand in vedere ca joaca un rol esential in buna functionare a sistemului imunitar si a sanatatii oaselor.

Popularitatea sa a crescut semnificativ in timpul pandemiei de coronavirus, dupa ce studiile au aratat ca pacientii cu COVID-19 aveau o deficienta mai mare de vitamina D decat celelalte grupuri studiate.

Astfel ca vitamina D se bucura in sfarsit de recunoasterea pe care o merita, insa medicul nutritionist Ashley Jordan Ferira avertizeaza ca nu trebuie sa credem fara ezitare tot ce citim despre ea.

Studiu: Consumul zilnic al acestui aliment reduce riscul de aparitie a cancerului

Care este cel mai mare mit despre vitamina D

„Cele mai multe mituri pe care le intalnesc sunt legate de vitamina D”, spune nutritionistul, citat de mindbodygreen.com.

„Cu totii avem deficienta de vitamina D”, avertizeaza specialista. „Avem nevoie de 2000 pana la 3000 de unitati internationale (UI) de vitamina D pe zi”, adauga medicul. Studiile au aratat ca 92% dintre americani nu obtin mai mult de 400 de unitati de vitamina D pe zi din alimentatie. Astfel ca exista o diferenta majora intre necesarul de vitamina D si aportul real.

Ashley Graham: „Sa nu-ti fie rusine sa-ti arati corpul vara asta“

Iar cele mai multe publicatii sustin ca putem rezolva aceasta problema consumand alimente bogate in vitamina D.

„Este un mit urias pe care as vrea sa il demontez. Sa ii spui cuiva ca poate obtine necesarul zilnic de vitamina D din mancare este ca si cum ai primi o cutie mica cu vopsea, cu care sa iti renovezi intreaga locuinta”, declara Ferira.

Aceasta vitamina se gaseste in mod natural in cantitati mici in cateva alimente, care sunt utile in prevenirea deficientei extreme de vitamina D. De exemplu, un pahar cu lapte contine 100 de UI de vitamina D. Dar cand vine vorba de mentinerea unui nivel sanatos de vitamina D de-a lungul vietii, aceste cantitati modeste nu sunt suficiente.

Ce poti face pentru a avea un nivel optim de vitamina D

Nivelul suficient de vitamina D din sange ar trebui sa fie mai mare de 20 sau 30 ng/ml.

„De fapt, acestea sunt nivelurile inferioare sub care apare deficienta de vitamina D si nu sunt cantitati la care sa aspiram, ci valori minime pe care sa le evitam”, spune nutritionista.

Aceasta este cea mai buna dieta pentru tine daca te confrunti cu sindromul colonului iritabil

Pentru a avea un nivel mai mare de 30 ng/ml, cercetarile au aratat ca este necesar in fiecare zi un supliment de 2000 pana la 3000 UI de vitamina D3.

„Aceasta regula se aplica persoanelor care au o greutate normala; cei care se confrunta cu kilogramele in plus sau cu obezitatea au nevoie de doua sau 3 ori mai multa vitamina D3 in fiecare zi”, spune specialista.

De aceea este recomandat sa iei zilnic suplimente de vitamina D. Cu toate acestea, nu uita ca este important sa discuti cu medicul tau inainte de a lua orice tip de vitamine sau suplimente alimentare.

Foto: Unsplash.com.