Cele doua motive nebanuite care duc la ingrasare – Nu au legatura cu alimentatia

1
De Cristina Tudor
2 aug. 2020

Psihoterapeutul Monica Dinulescu ne explica motivele psihologice din cauza carora ne ingrasam si cele mai eficiente solutii cu jutorul carora putem depasi aceste probleme.

O mare majoritate a oamenilor (atat femei, cat si barbati) sunt predipsusi la a se ingrasa in ciuda faptului ca incearca sa isi mentina un regim alimentar echilibrat, sarac in calorii si respecta un program riguros al meselor. Mecanismele ingrasarii sunt mai complexe decat am crede si sunt influentate de o gama variata de cauze (factori genetici, biologici, regimul de viata sedentar, timpul efectiv acordat ingerarii alimentelor).

O cauza mai putin adusa in discutie atunci cand vorbim de fenomenul acumularii tesutului adipos, este cea psihologica. Exista motive psihologice profunde care determina ingrasarea si de care ar fi indicat sa tinem cont atunci cand decidem sa ne supunem organismul curelor de slabire radicale, pentru ca putem avea surpriza obtinerii de rezultate doar pe termen foarte scurt.

Motive nebanuite care duc la ingrasare

Exista doua mari motivatii psihologice care ne predispun la ingrasare in ciuda tuturor regimurilor alimentare pe care le alegem:

1. Nevoia psihologica de a ne auto-proteja de un exterior perceput de-a lungul timpului ca fiind traumatizant.
Stresul constant, starile de anxietate generate de diverse aspecte ale vietii, traumele psihice suferite la un moment dat, deceptiile, situatiile conflictuale pot determina tulburari de comportament alimentar si ulterior ingrasare.

Organismul percepe relatia cu exteriorul ca fiind greu de administrat si astfel decide sa-si faca “scuturi” de energie pentru a putea face fata provocarilor. Acumularea de tesut adipos devine astfel inconstient o forma de protectie fata de exterior, o modalitate de a lupta cu greutatile vietii. Iata de ce o cura de slabire pe un fundal de stress are in majoritatea cazurilor efecte minime si de scurta durata deoare cauza nu este luata in considerare.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.