Cinci alimente care iti imbolnavesc inima. Tu cat de des le consumi?

1
De Cristina Tudor
7 oct. 2019

Un raport facut de American Heart Association si American Stroke Association trage un semnal de alarma cu privire la cantitatea prea mare dintr-o substanta banala, care se gaseste in alimentele obisnuite, consumata pe scara larga.

In urma cercetarilor, expertii au ajuns la concluzia ca am ajuns sa consumam in fiecare zi aproximativ 3.400 de miligrame de sodiu, in ciuda cantitatii zilnice recomandate de 1.500 de miligrame.

National Healthy Eating Day a intocmit o lista cu sase alimente care sunt bogate in sodiu si care ar trebui consumate cu mare atentie.

1. Painea este primul aliment cu un continut bogat de sare. O felie de paine contine aproximativ 15% din cantitatea zilnica recomandata de sare. E suficient sa mancati cateva felii de paine pentru a trece imediat de pragul recomandat.

2. Mezelurile fac parte de asemenea din lista alimentelor care trebuiesc consumate cu masura. Parizerul, crenvustii, salamul sunt cele mai nesanatoase din cauza cantitatii mari de sare, dar si a altor ingrediente.

Un raport al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, bazat pe date din 2010, arata ca mai ales parizerul, crenvurstii si salamurile de vara au un continut de proteine cu 2% mai mic fata de prevederile legale, potrivit carora mezelurile trebuie sa contina carne in proportie de cel putin 10-11%.

Din plin se gaseste insa carnea dezosata mecanic, adica o pasta obtinuta din tendoane, oase, pielite, in care proteinele sunt aproape inexistente. Aceasta este periculoasa pentru copii sau tineri, din cauza cantitatii ridicate de fosfor ce impiedica asimilarea calciului.

„Daca in UE, producatorii nu au voie sa puna mai mult de 3% din aceasta pasta in mezeluri, in produsele romanesti cantitatea de MDM trece de 10%”, atrage atentia expertul in alimentatie Gheorghe Mencinicopschi.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Shutterstock.com.