Cinci boli care pot aparea dupa ce se instaleaza menopauza

1
De Cristina Tudor
17 mart. 2021

Dupa menopauza riscurile de aparitie a unor boli cresc. Astfel bolile cardiovasculare, osteoporoza, incontinenta urinara, obezitatea pot sa devina cronice.

1. Osteoporoza

Scaderea nivelului de estrogen este un factor determinant pentru pierderea mineralelor din oase. Astfel, odata cu instalarea menopauzei, oasele devin mai fragile si se pot fractura mai usor, in special oasele de la incheietura mainilor, de la sold si de la nivelul coloanei vertebrale. Osteoporoza se manifesta de multe ori si prin deformarea coloanei si tasarea vertrebelor, determinand aspectul incovoiat.

Boala apare mai fecvent in cazul femeilor foarte slabe, sedentare, care fumeaza si consuma alcool si care au lipsa de calciu si/sau vitamina D. De aceea, pentru a preveni aceasta afectiune, se recomanda aportul de vitamine si minerale (calciu si vitamina D, in special), cat si activitatile fizice.

O alta solutie poate fi terapia de substitutie hormonala: studiile clinice au aratat ca estrogenii reduc riscul de fractura osteoporotica la nivelul soldului cu 40-60%, iar la nivelul coloanei vertebrale cu mai mult de 90%.

2. Bolile cardiovasculare

Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de deces din lume si ocupa unul dintre primele locuri si in cazul femeilor aflate la menopauza. Aceste boli apar ca urmare a cresterii nivelului de colesterol din sange, care anterior era controlat cu ajutorul estrogenului.

Si in cazul bolilor de inima, un rol important in prevenirea lor il ocupa activitatile fizice, alimentatia (care trebuie sa fie cu continut scazut de grasimi) si renuntarea la fumat. Tratamentul prin substitutie hormonala s-a dovedit un factor semnificativ, care reduce riscul unei boli cardiovasculare la jumatate.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.