Cum ajungem sa traim pana la 100 de ani si de ce carbohidratii sunt importanti. Interviu cu profesorul Valter Longo

1
De Cristina Tudor
14 oct. 2020

Profesorul Valter Longo a incercat sa descopere secretul tineretii fara batranete.

Si se pare ca, dupa ani de studii, a aflat-o. Cum facem sa castigam zece ani in plus de viata? Ce trebuie sa mancam pentru ca organismul nostru sa fie sanatos? Cum luptam cu bolile si cum alungam celulele bolnave? Sunt intrebari la care cercetatorul italian a incercat sa raspunda in toti acesti ani.

Dar stiinta nu a fost prima sa dragoste. A inceput la zece ani sa studieze chitara si apoi a visat sa devina un rock star. A traversat oceanul pentru a studia muzica, insa acolo si-a descoperit adevarata vocatie. Si asa, aproape dintr-o intamplare, a ajuns sa descopere reteta longevitatii. Care este aceasta? O descoperim impreuna.

Daca vrei sa descoperi solutia simpla pentru a te bucura de o viata mai lunga si mai sanatoasa, prin nutritie si exercitii fizice, participa marti, 20 octombrie, incepand cu ora 15:00, la o conferinta virtuala in care vom vorbi, in premiera in Romania, cu profesorul Vlater Longo despre longevitate si viata sanatoasa. Evenimentul va fi complet GRATUIT. Tot ce trebuie sa faci pentru a participa este sa accesezi adresa urmatoare: https://us02web.zoom.us/j/81234182044

Domnule profesor doctor Valter Longo, care sunt cei mai importanti factori ai imbatranirii?

In primul rand vorbim despre nutritie. Toate studiile facute in ultimii ani arata clar ca acesta este factorul care influenteaza cel mai mult imbatranirea, de altfel o dieta foarte bogata in proteine nu face altceva decat sa creasca nivelul de hormoni si sa acceleze procesul de imbatranire. Asa ca daca vrei sa traiesti mai mult si mai bine, atunci ar trebui sa ai o dieta cu mai putina proteina. Pe de alta parte, vorbim despre partea genetica.

Dar care este diferenta dintre varsta biologica si cea cronologica?

Varsta cronologica este cea aratata de ceas (zambeste), tine de perioada de cand suntem pe Pamant. Cea biologica arata varsta corpului nostru. Cu alte cuvinte, am putea avea 50 de ani, dar biologic sa avem 35. Si invers.

Studiile pe care le-ati facut in ultimii ani vizeaza importanta fastingului. Insa multa lume vorbeste despre riscurile pe care acest concept le arata. Cum ne poate ajuta fastingul? Si ce ne recomandati?

In primul rand atunci cand vorbim despre fasting exista doua tipuri – intermediar care presupune renuntarea la mancare pentru un numar de ore, de exemplu 12, si fastingul periodic care inseamna sa renunti la mancare pentru o perioada mai lunga de timp.

Practic ne-am dorit prin studiile noastre sa ne raspundem la intrebarea: Ce se intampla cu corpul nostru si cu varsta lui biologica atunci cand facem fasting o data la cateva zile sau saptamani? Iar rezultatele arata ca acesta ne imbunatateste sanatatea si, mai mult decat atat, ne lungeste speranta de viata. Practic fastingul declanseaza un proces in care celulele bolnave sunt distruse, incluzandu-le pe cele canceroase sau pe cele autoimune si da un restart intregului organism.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Unsplash.com.