Cum influenteaza consumul de proteine aparitia ridurilor si a altor semne de imbatranire

1
De Maria Constantin
20 oct. 2023

Consumul de proteine este un subiect care in ultima vreme a patruns in discutiile despre frumusete, dar si in industria cosmetica. Tot mai multi experti subliniaza cat de importanta este o dieta bogata in proteine pentru pielea, parul si unghiile tale.

Chestiunea proteinelor se axeaxa pe ideea regenerarii. Pielea, parul si unghiile sunt facute din proteine, produse de aminoacizi. Iar acestia provin din dieta noastra, de aceea e important sa nu excludem grupe alimentare.

De ce sunt importante proteinele pentru piele si ingrijirea parului

Discutiile despre proteine se invart de obicei in jurul masei musculare, dar modurile in care proteinele sunt folosite in organism sunt vaste si variate, scrie Mind Body Green.

Pielea, parul si unghiile sunt facute de fapt din mai multe proteine, inclusiv keratina, colagenul si elastina. Daca iti alimentezi corpul cu o cantitate suficienta de proteine de calitate, acesta le poate folosi pentru a produce elemente de baza de care pielea si parul au nevoie pentru a-si mentine tineretea si frumusetea.

Deficitul de proteine afecteaza rezistenta si aspectul pielii, parului si unghiilor. Procesul de imbatrainire este, de asemenea, legat de proteine, mai precis de nivelul lor scazut din dieta.

De ce creste interesul pentru proteine

„Intrucat exteriorul corpului este creat in mare masura din proteine, primele semne ale unui eventual deficit se vad in general la suprafata”, spune Michael Hirt, doctor in medicina interna.

Specialistii au inteles de mult timp ca proteinele sunt o parte importanta a functionarii pielii. Insa acum apetitul general al publicului pentru proteine a crescut, in special cel al industriei frumusetii.

Aparitia unor noi tratamente estetice a ajutat, de asemenea, la cresterea interesului fata de acest subiect. Cele mai bune inovatii si proceduri non-invazive au aparut in medicina regenerativa – terapia cu exozomi, tehnica PRF si tratamentul de revitalizare Sofwave™ Medical – cu scopul de a stimula vindecarea pielii si refacerea nivelului de colagen si elastina.

6 cele mai sanatoase surse de proteine

In sfarsit, suplimentele de frumusete care au explodat in popularitate in ultimii ani contin aminoacizi si au adus si ele proteinele in prim-plan.

Ce cantitate de proteine trebuie sa consumam

Aportul de referintă dietetic (RDA), folosit in SUA, prevede un consum zilnic de proteine de 0,8 grame per kilogram de greutate corporala. Este nivelul minim de proteine recomandat unei persoane sedentare pentru a-si acoperi necesarul nutritional si a evita dezechilibrul de nitrogen.

Adevarul e doza optima de proteine depinde de la caz la caz. Studii recente au aratat ca exista mai multe nuante in privinta necesarului femeilor, in special in timpul diferitelor faze ale ciclului menstrual, sarcinii sau menopauzei.

Insa regula de baza e aceasta: cele mai active femei pot sa consume 1,2 pana la 2 grame de proteine per kilogram din greutatea corpului. Cei mai multi experti recomanda un obiectiv de aproximativ 100 de grame de proteine pe zi, confirma nutrionista Jennifer Hanway.

Conteaza foarte mult si de unde iti procuri proteinele, subliniaza specialistii. Cauta surse de calitate, precum carnea de vita, pestele de captura, dar si proteinele vegetale. Cele din surse animale tind sa fie mai bogatein aminoacizi decat cele din plante. Si, desigur, nu uita ca aceasta e doar o parte din tot ansamblul. Proteinele nu trebuie sa vina niciodata in detrimentul fructelor si legumelor.

Foto: Freepik.com