Cum pot influenta emotiile sistemul imunitar si sanatatea generala? Specialist: „Organismul scoate la suprafata in mod involuntar suferinta emotionala”

1
De Cristina Tudor
8 apr. 2021

Sistemul imunitar este esential pentru sanatatea noastra. Acesta este responsabil pentru prevenirea si eliminarea bolilor, infectiilor si agentilor patogeni care pot dauna organismului.

Un sistem imunitar puternic ne ajuta sa combatem multiple afectiuni, poate reduce perioada in care boala se manifesta si, de asemenea, elimina agentii inainte ca acestia sa produca probleme de sanatate. Cu toate acestea, anumite elemente pot afecta functionarea normala a sistemului imunitar, precum emotiile.

Emotiile negative pot fi responsabile pentru diminuarea capacitatii sistemului imunitar. Acest lucru se poate manifesta prin somatizare, un termen medical folosit pentru a descrie problemele de sanatate care se manifesta pe fond psiholigic, nu fizic.

Cum pot influenta emotiile sistemul imunitar?

„Somatizarile sunt acele simptome fizice care au o cauza psihica. Ele sunt lipsite de substrat organic, adica nu exista o afectiune organica responsabila de acestea sau daca exista, simptomele au o intensitate mult mai mare decat ar justifica-o aceasta afectiune.

Prin intermediul lor, organismul scoate la suprafata in mod involuntar suferinta emotionala, frustrarile, nemultumirile, reprimarile, factorii de stres pe care nu ii mai poate tolera. Simptomele pot fi initial ocazionale, dar daca factorul declansator persista si depaseste capacitatea organismului de adaptare, se poate ajunge la instalarea unei tulburari cu deteriorarea functionarii socio-profesionale si in final afectarea semnificativa a existentei individului”, explica Dr. Carmen Vochescu, psihiatru, potrivit Adevarul.

Emotiile pot declansa o multitudine de afectiuni

„Anumite emotii intense si persistente in timp, cum ar fi furia, tristetea, frustrarea determina o crestere a productiei de cortizol, supranumit si hormonul stresului, care inhiba activitatea limfocitelor si duce la scaderea imunitatii. Cresterea pe termen lung a cortizolului poate duce la tulburari cognitive, afectiuni tiroidiene, hiperglicemie pana la diabet, cresterea tensiunii arteriale, cresterea secretiei de suc gastric ce determina gastrite si ulcer.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.