Cum previi afectiunile grave cauzate de poluare – Sfaturile unui pneumolog

1
De Monica Radulescu
3 oct. 2018

Traim din ce in ce mai putin responsabil. Folosim tot ce ne ofera planeta si uitam sa fim recunoscatori pentru casa asta mare in care traim.

Ba mai mult, cu fiecare gest gresit pe care il facem, contribuim la distrugerea ei. Poluam aerul, apele si aruncam gunoaie peste tot. Nici nu e de mirare ca suntem din ce in ce mai bolnavi.  Profesorul Florin Mihaltan, medic pneumolog, ne explica intr-un interviu cum ne afecteaza poluarea sanatatea, dar si cum sa prevenim afectiunile grave cauzate de acest fenomen.

A crescut nivelul poluarii in ultimii ani?

Nivelul poluarii a crescut simtitor in ultimii ani. Acest lucru este vizibil in: cresterea nivelului marilor si al oceanelor, diminuarea paturii de ozon, modificarile climatice, frecventa cataclismelor asa-zis naturale care, de fapt, sunt agravate de mana omului, temperaturile inalte inregistrate in sezonul cald, desertificarea unor suprafete, reducerea zonelor verzi, modificarea perioadelor de migrare a animalelor si pasarilor, dar si cresterea prevalentei unor afectiuni cardiovasculare si respiratorii strans legate de  poluare.

Cat de poluata este tara noastra?

Daca ne luam dupa cifrele venite de la comisarul european de mediu, Karmenu Vella, se estimeaza ca 23.000 de decese premature sunt cauzate in tara de poluare, cu 1800 de morti premature din cauza dioxidului de azot. Insa cred ca cifrele sunt subestimate. Bucuresti, Iasi si Brasov sunt marii poluatori ai Romaniei care au primit deja avertizari de la Comisia Europeana. Cine are ochi sa vada poate observa o multitudine de factori poluanti care functioneaza “neobosit” pe teritoriul nostru: padurile si varfurile de munte raman golase prin taieri abuzive, se produce o desertificare a unor zone in Oltenia, campurile sunt pline de pet-uri, panza subacvatica este poluata, apa din rauri a devenit periculoasa pentru sanatatea romanului, iar masinile second-hand au devenit o imagine curenta (suntem cimitirul Europei la capitolul masini poluante).

Cum ne imbolnaveste poluarea?

Poluarea este un factor aparent invizibil, care ne loveste pe fiecare prin aerul pe care il respiram si prin apa si alimentele pe care le consumam. Rezultatul? Aparitia si cresterea numarului de afectiuni respiratorii precum BPOC, astm bronsic, bronsiectazii, cancer pulmonar si a unor boli cardiovasculare si renale.

Putem preveni afectiunile cauzate de poluare?

Putem preveni aceste afectiuni printr-o serie de masuri. Pe de o parte avem nevoie de modificari legislative legate de :

importul de masini,

restrictia industriilor poluante sau alinierea lor la normele europene,

protectia padurilor,

combaterea si penalizarea celor care defriseaza fara a planta nimic in loc. De asemenea, autoritatile trebuie sa sustina cresterea spatiilor verzi, sincronizarea semafoarelor, interzicerea masinilor poluante in orase si penalizarea nerespectarii acestora.

Pe de alta parte, trebuie incurajat mersul pe bicicleta, activitatile fizice, simplul mers, dar si implicarea fiecaruia dintre noi in actiuni de reimpadurire si de colectare a deseurilor.

Foto: Shutterstock.com