Cum sa adopti cu succes dieta bazata pe plante in 2020: 5 sfaturi excelente de la vegani cu experienta

1
De Irina Constantin
30 ian. 2020

Daca pe lista ta cu rezolutii ambitioase ai pus si trecerea la o alimentatie fara produse de origine animala, veganii experimentati iti vin in ajutor.

Fie ca ai incercat deja sa elimini carnea si lactatele din meniu sau vrei sa faci tranzitia spre veganism pentru prima oara, adevarul este ca schimbarea nu este deloc una usoara. Cum sa devii vegana, cand in jurul tau exista atat de multe tentatii?

Cel mai bun chec cu banane si ciocolata – o reteta vegana

Ei, bine, chiar daca nu e simplu, reusita este mai aproape decat crezi. Mai multi vegani cu vechime iti ofera sfaturile lor si isi impartasesc propria experienta.

Cum sa devii vegana in 2020: 5 tips & tricks de la cei care deja au reusit

1. Incepe cu mancarea care este vegana din oficiu

Poate ca nu iti dai seama, dar deja consumi o multime de mancaruri vegane, in viata ta de zi cu zi. Pentru inceput, te va ajuta sa le gatesti si sa le mananci mai des, fara sa iti bati capul cu inlocuitori sau retete noi.

Ciorba de legume, orezul cu ciuperci, pastele integrale cu sos de rosii, porridge-ul de ovaz cu fructe, sandvisurile cu unt de arahide. Acestea sunt doar cateva exemple de mancaruri frecvent consumate despre care nu constientizai ca sunt vegane.

2. Incearca o reteta vegana pentru mancarea ta preferata

Cum sa devii vegana daca acest lucru inseamna sa renunti pentru totdeauna la grilled cheese sau la pastele carbonara? Simplu: fiind creativa si gatindu-le diferit!

Exista cate o reteta vegana pentru absolut orice produs cu ingrediente animale. Nu trebuie decat sa fii deschisa la noi moduri de a gati si sa incerci sa combini ingredientele pentru a obtine ceva similar cu gustul tau preferat.

3. Foloseste drojdia inactiva atunci cand ai pofta de branzeturi

Adori macaroanele cu branza, pizza quattro formaggi, parmezanul pus din abundenta peste paste? Te intelegem perfect!

Majoritatea persoanelor ce doresc sa devina vegane esueaza mai mult din cauza poftei de branzeturi, carnea fiind mult mai usor de eliminat din dieta sau inlocuita cu variante cruelty free.

4 celebritati care au fost vegane si de ce au renuntat la acest stil de viata

Secretul veganilor cu experienta este simplu: fulgii de drojdie inactiva! Pe langa faptul ca au un gust similar cu branza, sunt plini de nutrienti si vitamine esentiale. Foloseste-i cu incredere ca topping pentru orice mancare gatita sau chiar si in preparatele reci, precum salate si sandvisuri.

4. Stai departe de „carnea” vegana cat mai mult timp

Ai decis ca nu mai consumi carne incepand de luni. Iti imaginezi ca va fi greu, dar te simti pregatita. In plus, poti sa iti cumperi chiar marti un burger cu chiftea Beyond Meat, care imita perfect gustul cu care esti obisnuita.

Paella vegana, o reteta delicioasa inspirata de bucataria spaniola

Pe piata vei gasi zeci de substituenti vegani pentru carnati, friptura, cremwursti, cascaval si mezeluri. Cu toate acestea, veteranii vegani recomanda sa te abtii de la ele cat mai mult timp.

Motivul? Un burger cu gust de carne va fi mult mai delicios dupa cateva luni in care nu ai mai simtit gustul respectiv. Cu alte cuvinte, un rasfat ocazional este mai satisfacator decat consumul frecvent de inlocuitori.

5. Fa tranzitia treptat, cu blandete

Desi multe persoane decid sa devina vegane brusc, incepand de luni sau de pe data de intai a lunii, aceasta abordare nu da rezultate pe termen lung.

Veganii cu experienta iti recomanda sa faci tranzitia incet, cu pasi mici. Integreaza in stilul tau de viata o masa vegana pe zi, apoi mananca vegan trei zile din sapte si tot asa. Astfel, iti vei obisnui organismul cu noul meniu si vei putea deveni vegana pe termen lung. Succes!