Ce se intampla cu adevarat atunci cand renunti la carne – sfatul unui nutritionist

1
De Cristina Tudor
1 nov. 2020

Regimul alimentar a suferit schimbari semnificative in timpul pandemiei, fiind axat din ce in ce mai mult pe consumul de alimente sanatoase si preparate gatite in casa.

Conform celui mai recent sondaj*, 30% dintre romani simt ca renuntarea la carne i-ar putea face sa piarda nutrienti importanti. Conf. Univ. Dr. Corina Zugravu, medic primar in igiena alimentatiei si nutritie, membru in Comitetul Consultativ in Nutritie Herbalife, descrie alimentatia bazata pe plante sau veganismul ca un stil de viata cu multe beneficii.

„Alimentatia bazata pe plante este prietenoasa atat cu organismul nostru, cat si cu mediul inconjurator. De asemenea, cei care vor sa aiba o greutate normala, sa aiba un nivel scazut al colesterolului sau al trigliceridelor, pot afla ca o astfel de alimentatie este de ajutor. Alimentatia vegana are un continut caloric scazut, este bogata in fibre, in vitamine si minerale, nu are colesterol, are foarte putine grasimi saturate, multi antioxidanti si un nivel redus de sodiu. Este clar un stil de viata, dieta vegana fiind doar o componenta a acestuia”, declara Conf. Univ. Dr. Corina Zugravu cu ocazia Zilei Mondiale a Veganismului, care este sarbatorita in fiecare an la data de 1 noiembrie.
O astfel de alimentatie are in componenta cereale si leguminoase, legume si fructe, nuci, oleaginoase si seminte.

Renuntarea la carne

Conf. Univ. Dr. Corina Zugravu are cateva recomandari pentru cei care isi doresc sa adopte o alimentatie 100% vegana: „Sa nu o faca brusc, ci treptat. Sa investigheze retetele existente pe internet, in carti, sa mearga la cursuri de profil, deoarece multi oameni isi schimba mai greu obiceiurile alimentare. Si, mai ales, sa analizeze cu obiectivitate motivele pentru care au hotarat acest lucru si sa vada daca sunt suficient de solide, pentru ca, cel putin la inceput, drumul este destul de dificil”.

La randul sau, Dr. Kent Bradley, Chief Health and Nutrition Officer la Herbalife Nutrition, este de parere ca „nu exista niciodata un moment nepotrivit pentru a face o schimbare pozitiva in stilul de viata, in special atunci cand aceste schimbari duc la rezultate sanatoase si de durata. In timpul acestei pandemii, se pare ca mai multe persoane aleg sursele bogate in nutrienti de calitate, precum cele care se gasesc intr-o dieta vegetala.”

In sprijinul celor mentionate de Dr. Kent Bradley, se afla rezultatele sondajului de opinie realizat de OnePoll pentru Herbalife Nutrition in perioada 23 septembrie – 6 octombrie 2020. La nivelul EMEA, 8.000 de respondenti din Romania, Marea Britanie, Germania, Franta, Spania, Irlanda, Israel si Bulgaria au declarat ca au facut diverse schimbari de alimentatie in timpul pandemiei.
41% dintre acestia au spus ca au consumat mai putina carne, iar 43% au declarat ca au inceput sa consume mai multe fructe si legume. De asemenea, un procent de 34% dintre cei intervievati au consumat mai multe alimente vegetale, iar 24% au redus cantitatea de dulciuri si deserturi consumate in perioada pandemiei.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.