Stiluri alimentare pe care le-am testat in timp: dieta flexitariana

dieta flexitariana
1
De Andreea Raicu
13 ian. 2019

Am observat ca de foarte multe ori meniul vegetarian e privit cu suspiciune – intrebarea care mi se pune deseori este: „haide, cat de delicioasa poate fi o masa doar cu legume?!“ –, dar trebuie sa va spun: eu sunt foarte fericita cu ce mananc si chiar nu ma abtin de la nimic, deoarece mi‑am propus sa am in meniu doar ce imi place cu adevarat!

Si, desi poate nu pare, imi place sa acord o atentie speciala gatitului si mancarii, in general! Variante de preparate fara carne sunt o multime, important este sa avem curajul sa le incercam. Nu trebuie sa va tineti cu dintii (ca de mancare) de o anumita reteta, ci puteti improviza dupa cum va dicteaza imaginatia si papilele gustative.

E ca atunci cand suntem in fata dulapului plin de haine si ne gandim, ca niste veritabile victime ale modei, ca nu avem cu ce sa ne mai imbracam. Daca ne dam voie sa fim creativi si sa avem putin curaj, ne ies cele mai bune feluri de mancare, dar trebuie sa avem grija cum combinam alimentele si in ce cantitati le mancam, ca altfel nu mai incapem in tinute :))).

Plus ca e foarte important sa ne informam si sa testam cat mai multe variante.

Cand inveti si experimentezi, mancarurile au cel mai bun gust si asta va spun din proprie experienta! Cu toate acestea, daca vi se pare ca regimul vegetarian va face sa aveti multe lipsuri si va streseaza corpul, mai aveti o varianta de luat in calcul: se numeste flexitarianism sau, dupa cum imi place mai mult sa‑l numesc, dieta vegetariana part‑time.

Conceput de un medic nutritionist si dietetician, Dawn Jackson Blatner, flexitarianismul nu este un plan alimentar bine definit, strict sau restrictiv din punct de vedere caloric, ci incurajeaza consumul de alimente vegetale si reducerea, pe cat posibil, a consumului de carne, in special carnea rosie, care este bogata in grasimi si are un efect negativ asupra greutatii si sanatatii.

Sarea si substantele chimice din carnea procesata sunt, potrivit celor care promoveaza dieta flexitariana, in directa legatura cu bolile cardiovasculare si cu cancerul, asa ca trebuie excluse pe cat posibil din orice meniu.

Ideea este ca trebuie sa ne concentram mai mult pe proteinele de origine vegetala decat pe cele animale, nu doar ca sa alegem surse mai sanatoase de hrana, ci pentru ca in acest mod o sa avem mai mult timp senzatia de satietate si nu o sa mai fim tentati sa mancam cantitati mari de mancare.

Daca vreti, il puteti privi ca pe un stil de viata sanatos, in care se are in vedere reducerea numarului de kilograme in plus.

E un regim pe care noi il stabilim, in functie de nevoile si de dorintele noastre, dar care trebuie sa contina cat mai multe produse menite in primul rand sa ne ajute sa fim sanatosi, si abia apoi sa ajungem la formele dorite.

Daca vreti sa aveti un astfel de program personalizat, e important sa discutati despre el cu un nutritionist, care sa va ajute sa concepeti mesele, dar si sa va stabiliti obiective clare, realiste, care sa va motiveze sa scapati natural, fara stres, de kilogramele in plus.

Dieta semi‑vegetariana este eficienta si pentru preventia bolilor cauzate de nutritie, cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare si excesul de greutate.

Dieta flexitariana este potrivita oamenilor care nu doresc sa se angajeze intr‑un stil de viata complet vegetarian sau vegan. Ne permite sa adaptam mancarea stilului nostru de viata, vietii sociale sau conditiilor de sanatate. Imi place sa o numesc dieta compromisului si a alegerilor personale.

Care sunt alimentele cele mai bune?

Broccoli, spanac, salata verde, morcovi, cartofi dulci, dovleac, fasole uscata, linte, soia, ceapa, ciuperci, rosii, mazare, cartofi,
porumb, oua, peste. In prima faza, trebuie sa reducem consumul de carne la jumatate si sa o inlocuim cu proteine vegetale: tofu, linte, naut, mazare, fructe si legume oleaginoase.

De asemenea, ar fi bine sa diversificam alimentatia cu cereale integrale – orez brun, ovaz, hrisca, secara, quinoa, amarant, mei – consumate impreuna cu diverse tipuri de lactate: lapte degresat, iaurt, sana, kefir.

Sunt permise dulciurile preparate in casa, care contin miere, sirop de agave, sirop de artar, nectar de agave, dar si folosirea condimentelor si a ierburilor aromate, care dau gust mancarurilor: marar, patrunjel, busuioc, menta, usturoi, ghimbir.

Sunt multe argumente pro in favoarea stilului de viata flexitarian: este mai putin riscant decat cel vegetarian, in sensul ca nu mai exista un pericol crescut de aparitie a unei carente de vitamine si minerale, pentru ca din cand in cand se mai pot consuma carne
si produse de origine animala.

De asemenea, nu e la fel de frustrant ca alte programe de slabit si beneficiile pentru sanatate sunt demne de luat in seama. Pe de alta parte, fiind un regim personalizat, exista riscul pierderii motivatiei, asa ca e bine sa aveti in minte cateva scopuri clare, dupa care sa va ghidati.

Este foarte important sa alegeti surse de hrana sanatoasa si sa testati cat mai multe retete cu fructe si legume, care va pot ajuta sa ajungeti la numarul de kilograme dorit, dar si sa preveniti instalarea anumitor boli. Eu incerc sa ma ghidez, pe cat posibil, dupa principiile dietei flexitariene si ma declar multumita de rezultate.

Asa am ajuns sa imi gasesc echilibrul si sa ma mentin in forma, fara sa ma infometez sau sa ma frustrez din punct de vedere alimentar.