Practici de mindful eating: 5 strategii care te ajuta sa slabesti

1
De Ioana Marosan
24 nov. 2018

Nu ti-ai dori sa ai o relatie mai rexalata cu mancarea si sa nu iti chinui corpul cu diete si restrictii culinare? Practicile de mindful eating te pot ajuta sa slabesti!

Nu e ca si cum ti-am spune ceva nou ca este mult mai bine sa iti savurezi masa de seara in bucatarie, nicidecum pe canapea in fata televizorului. Dar nici nu-ti dai seama cat de important este sa te concentrezi mai degraba pe alimentele pe care le consumi, si nu pe actiunea din serialul preferat. Tocmai acest mic truc te poate ajuta sa slabesti cu usurinta si sa ajungi la greutatea dorita.

Relatia ta cu mancarea joaca un rol important

Noile cercetari citate de Womenshealth arata ca toate studiile in care participantii au practicat minduful eating au reusit sa dea jos kilogramele in plus. Toata lumea reuseste sa dea jos cateva kilograme urmand un plan alimentar echilibrat, insa in momentul in care se renunta la plan kilogramele tind sa se adune la loc. Specialistii spun ca acest lucru nu se intampla in cazul in care persoana respectiva face un efort sa fie cat mai prezenta si constienta in timpul meselor, concentrandu-si atentia asupra texturii si aromelor.

Usor de zis, dar greu de facut…

De acord cu tine! Insa din fericire avem sfaturile specialistei care a coordonat unul dintre studiile mentionate. Medicul Carolyn Dunn ofera sfaturi utile in cartea sa, 12 Strategii de Mindful Eating, care sunt cu adevarat eficiente daca vrei sa slabesti si sa te mentii la greutatea obtinuta.

1. Umple farfuria cu proteine din surse vegetale

Leguminoasele, cum ar fi nautul, fasolea boabe, mazarea si lintea sunt foart satioase si nu vei fi tentata sa exagerezi cu cantitatile.

2. Nu te grabi in timp ce mananci

Durata unei mese trebuie sa fie in jur de 20 de minute, timp in care sa mananci linistita si sa te bucuri de fiecare imbucatura. Cu cat mananci mai incet, cu atat acorzi mai mult timp creierului sa proceseze informatia si sa te avertizeze in timp util cand apare senzatia de satietate. Mai pune furculita jos intre imbucaturi, mesteca mai incet si opteaza pentru portii mai mici!

3. Inainte de a goli punga de chipsuri intreaba-te daca mananci din cauza stresului

In cazul in care stresul te-a indemnat sa faci alegeri necugetate, nu trebuie sa te pedepseti prea aspru, pentru ca ni se intampla tuturor. Dar ceea ce poti face este sa-ti canalizezi atentia pe alte activitati in afara mancatului si sa le testezi atunci cand esti stresata. Yoga, meditatia, jurnalul, plimbarea sau exercitiile de respiratie pot sa functioneze mai bine decat mancarea si sa te ajute cu adevarat sa te eliberezi de stres.

4. Daca tot o faci lata, macar alege ceva ce-ti place cu adevarat

Savureaza fiecare imbucatura si opreste-te atunci cand nu mai simti placere in timpul ce mananci. Adesea, placerea adevarata o resimtim la primele imbucaturi din acel desert decadent, astfel ca daca ajungi sa constientizezi acest lucru vei fi in stare sa te opresti inainte de a termina totul de farfurie.

5. Nu manca in timp ce citesti, muncesti sau te uiti la televizor

Toate aceste activitati iti distrag atentia de la ceea ce conteaza cu adevarat: placerea de a manca si a savura din plin bucatele consumate. Chiar daca ai nevoie de multa practica si vointa ca sa scapi de aceste obiceiuri, nu te da batuta pentru ca totul devine mai natural si usor pe masura ce practici aceste strategii de mindful eating.

Foto: Instagram – Dr. Mona Vand