India are primul oras oficial vegetarian din lume

1
De Irina Constantin
23 apr. 2019

Palitana, un oras montan din zona Gujarat a Indiei, a devenit primul loc oficial vegetarian din intreaga lume. Comercializarea de carne si oua, precum si sacrificarea animalelor pentru hrana, au fost complet interzise.

Ideea unui oras 100% vegetarian a pornit de la comunitatea jainista. Calugarii din aceasta zona au declarat ca prefera sa moara de foame decat sa suporte in continuare chinuirea animalelor si consumul de carne in orasul indian.

Greva foamei pentru drepturile animalelor

Drept urmare a unei greve organizate de 200 de calugari jainisti, guvernul indian local a decis ca Palitana sa devina, in mod oficial, un oras vegetarian, in care vanzarea si consumul de preparate din carne si oua sa fie strict interzise.

Sfaturile mele pentru cei care isi doresc sa adopte o dieta vegetariana

Odata cu aceasta decizie, au fost inchise aproximativ 250 de macelarii si magazine, pescarii si-au incetat activitatea in Palitana, iar cresterea animalelor in conditii dificile a fost stopata in toata zona.

„Orice fiinta din aceasta lume – fie ea un animal, un om sau o creatura minuscula – are dreptul la viata, asa cum a decis Divinitatea. Asa scrie in cartile sfinte ale oricarei religii, mai ales in cazul Jainismului. Cine suntem noi sa privam fiintele de acest drept fundamental?” sunt cuvintele calugarului Virat Sagar Maharaj.

India – linistea care aduce liniste

Controversele create de decizia nemaiintalnita

Jainismul este una dintre cele mai vechi religii, fiind practicat de peste 5 milioane de indieni. Cu toate acestea, banarea produselor de origine animala si adoptarea unui regim vegetarian au starnit si pareri contra.

25% dintre locuitorii orasului Palitana sunt musulmani. Acestia au condamnat decizia autoritatilor, considerand ca interzicerea consumul de carne reprezinta o incalcare a drepturilor lor.

Nici pescarii din zona nu au fost multumiti de decizie, ei pierzandu-si veniturile provenite din vanzarea de peste.

Palitana, orasul celor 900 de temple

Palitana are o populatie de 65,000 de locuitori. Este singurul oras muntos din India care are peste 900 de temple sapate in marmura, iar istoria sa este una foarte bogata.

6 ani din India

Orasul este considerat un loc sfant de catre adeptii Jainismului. Se spune ca primul lor lider si salvator, Adinatha, a urcat muntele Palitana. De atunci, se spune ca fiecare jainist trebuie sa faca acest traseu initiatic cel putin o data in viata.

Foto: Shutterstock.com