Top 10 mancaruri traditionale din Europa. Vegetariene si delicioase!

Avatar1
De Irina Constantin
10 mai 2019

Uneori, vacantele in afara tarii pot fi destul de complicate pentru o vegetariana, mai ales cand calatoreste intr-un grup numeros. De cele mai multe ori, este nevoie sa cauti acele locuri care servesc atat mancare cu carne, cat si versiunea vegetala a preparatelor.

Da, te-ai putea multumi cu o salata minunata oriunde mergi, insa cu siguranta iti doresti sa experimentezi cultura si gastronomia zonelor in care ajungi. De aceea, ti-am pregatit mai jos o lista cu mancaruri traditionale vegetariene din Europa.

Ce orase relaxante din Europa ar fi bine sa vizitezi pentru un weekend

Toate variantele sunt absolut delicioase! Asa ca, ai grija sa-ti faci timp sa le incerci pe fiecare. Nu ai cum sa regreti.

1. Austria – Apfelstrudel

Daca ai planificat o excursie in Austria, avem o veste excelenta. Esti tu vegetariana sau ai prieteni vegetarieni? Important este sa nu pleci din Austria fara a gusta din faimosul lor strudel cu mere.

View this post on Instagram

#apfelstrudel #germansweets

A post shared by Sophia Kyrtzalidou (@sofaki22) on

Acesta se face dintr-un foietaj foarte subtire, crocant, umplut cu smantana, mere si pesmet. Se serveste cu frisca sau inghetata de vanilie. Cu siguranta o sa-ti placa. Este un deliciu garantat!

2. Belgia – Trio-ul magic: cartofi prajiti, gofre si ciocolata

Desi ai la dispozitie mancaruri traditionale vegetariene, asa cum sunt crochetele de cartofi si tocanitele cu sos de bere, suntem siguri ca ai aprecia si acest trio delicios.

Cartofii prajiti sunt o adevarata experienta. In Belgia, acestia sunt moi in interior si crocanti la exterior. De regula, se servesc cu maioneza sau sos de curry cu ketchup.

La desert, bucura-te de gofre proaspete cu fructe si, daca mai poti, gusta si din ciocolata belgiana fina, cu tot felul de arome inedite.

3. Cipru – Branza halloumi

Este adevarat, cipriotii au numeroase feluri de mancare care contin carne, dar exista si mancaruri traditionale vegetariene.

Printre ele se numara si faimoasa branza halloumi. Acesta este excelent gatita pe gratar sau pane. Alaturi, vei primi o minunata garnitura de legume proaspete si sanatoase.

4. Elvetia – Raclette si Fondue

Mergi in Zurich, Lucerne sau in zonele montane superbe ale Elvetiei? Ei, bine, nu vei fi dezamagita. Cand vine vorba de mancaruri traditionale vegetariene, elvetienii au o selectie uimitoare de branzeturi delicioase.

Printre cele mai renumite specialitati regasim: Fondue si Raclette. Acestea sunt sortimente de branza care se topesc in gura si au un gust minunat. De regula, se  servesc cu legume si cartofi la cuptor.

5. Franta – Ratatouille cu legume

Din fericire pentru tine, celebrul ratatouille frantuzesc este vegetarian. Acesta este compus din legume proaspete, gatite la cuptor sau in tigaie.

Rasfata-te cu o mancare traditionala vegetariana proaspata, plina de savoare si foarte sanatoasa!

6. Grecia – Placinta cu spanac si feta

Daca vorbim despre mancaruri traditionale vegetariene grecesti, placintele cu spanac sau branza feta trebuie musai incercate.

Aluatul specific grecesc, pe numele sau phyllo, face ca placintele grecesti sa fie pufoase, aromate si perfect echilibrate.

7. Italia –  Focaccia si sos pesto

Italia este destinatia ideala pentru vegetarieni. Ai la dispozitie numeroase mancaruri traditionale vegetariene, precum sunt pizza Margherita, paste Primavera sau paste cu patru feluri de branza.

Reteta vegetariana: Pizza mediteraneana

Recomandarea noastra este sa incerci neaparat si focaccia. Are aluatul pufos acoperit cu ulei de masline si rozmarin. Optional, se pot adauga rosii sau masline.

Nu pleca din Italia fara sa gusti sosul pesto genovez, un deliciu din busuioc, muguri de pin, ulei de masline, usturoi si branza Pecorino.

8. Polonia – Pierogi

Daca vrei sa vizitezi Varsovia sau Cracovia, acolo te asteapta pierogi. Sunt un fel de galusti umplute si care au tot felul de compozitii. Da, stim! Cele cu carne sunt faimoase, dar vei gasi si pierogi cu umplutura de cartofi sau branzeturi. Nici ele nu te vor dezamagi!

De obicei, se servesc cu smantana sau varza deasupra si sunt absolut delicioase!

9. Spania – Tortilla si paella cu legume

Ce zici de o tortilla savuroasa, servita la malul marii, in Barcelona? Clar, nu poti sa refuzi o astfel de experienta! Tortilla este un fel de omleta care contine si cartofi, uneori si legume precum sunt ardeiul gras si ceapa verde.

View this post on Instagram

🤩🍳 Chatting away to my mess of a brother @max.anderson95 who lives in Gibraltar and thought you know what I want a Spanish style brekkie so it was Spanish omelette time 😍 never made this before and it was a winner not a healthy extra in sight, filled with speed AND no syns! The only syns I had was some perinaise which tasted insane with this 🤤 had half now and will have the rest tomorrow🤩 super simple! Recipe below! 👇🏽👇🏽 . 🛒Ingredients 🛒 🥔Potatoes ( I used 4 small potatoes for this pan – slice them into approx 1/2cm slices) 🥗Peppers – I used sweet mini ones but any will do! 🥗Onions (I used half an onion for this small pan) .🥚Eggs (this pan took 4 eggs, can always add more if it’s not covering the mixture) ❤️Smoked paprika – 1tsp 💛Frylight . . 📝Method:📝 . ⭐️Steam potatoes over boiling water for 10-12minutes until they are mostly cooked – if you don’t have a pan steamer then boil in shallow water for 10minutes ⭐️meanwhile fry the sliced onions and peppers in your chosen pan in lots of frylight until soft then add a tsp of paprika and more frylight – I did this part whilst the potatoes were steaming ⭐️once the potatoes are done add to the frying pan with the onions and peppers ⭐️ gently mix the lot together so the potatoes get a slightly coated in the paprika – may need more frylight! ⭐️ then beat the eggs with a fork and season and add to the frying pan – should just cover the mix if not add another egg! ⭐️ leave on the hob on a low setting for 15mins until set – I had to put a lid on mine for the last 2-3mins to get it to stiffen ⭐️ pop under the grill for 2-3mins until brown on the top ⭐️DONE! I topped mine with some chopped up coriander and spring onions – be careful you watch the bottom of the omelette whilst it’s cooking as mine slightly caught! So make sure it’s on a low setting when it’s on the hob 👍🏽 . .recipe was adapted from a bbc good food post . . #sw#swbreakfastideas#swbreakfast#swuk#slimmingworldbrekkie#healthybreakfast#slimmingworld#slimmingworlduk#slimmingworldideas#swideas#mybreakfast#tortilla#spanishomelette#swomlette#eggs#swlife#sweasy

A post shared by Tiffany Anderson SW (@tiffanyandersonsw) on

Daca tortilla nu este pe placul tau, poti incerca si o paella cu legume, in locul celei clasice, cu fructe de mare proaspete.

Spania poate deveni tara cu cea mai mare speranta de viata: Urmeaza si tu dieta spaniolilor

10. Ungaria – Langos

Sigur esti familiarizata cu langosul, gogoasa acoperita cu diverse combinatii de ingrediente. Aceasta se gaseste si in zona Transilvaniei, insa Ungaria este locul sau de origine.

Daca urmeaza sa vizitezi Budapesta, savureaza un langos fierbinte si proaspat, acoperit cu smantana si branza.

Foto: Shutterstock.com