Spania poate deveni tara cu cea mai mare speranta de viata: Urmeaza si tu dieta spaniolilor

1
De Teodora Tirca
1 nov. 2018

Daca iti doresti longevitate (cine nu si-o doreste?), trebuie sa faci niste schimbari concrete in stilul de viata, mai ales ca suntem din ce in ce mai vulnerabili in fata bolilor. Spaniolii o duc bine, insa.

Cei de la Vogue au atras atentia asupra cercetarilor realizate de Institute for Health Metrics and Evaluation, din care reiese ca Spania ar putea deveni tara cu cei mai longevivi cetateni pana in anul 2040, media maxima de varsta atinsa fiind 85,8 ani. Asta inseamna ca spaniolii ii vor depasi pe longevivii actuali, japonezii, a caror speranta de viata este de 85,7 ani.

Printre celelalte tari din top 5 se numara Singapore, Elvetia si Portugalia. Americanii au cazut de pe locul 43 pe 64, din cauza crizei opioidelor.

Que pasa, España?

Dar ce are Spania in plus fata de orice alta tara de pe glob? Ei, bine, este vorba despre alimentele pe care spaniolii le consuma in mod constant, a declarat Christopher Murray, director al IHME pentru The Guardian.

Cele mai mari probleme de sanatate care ne vor ameninta viata in urmatoarele decenii vor fi obezitatea, hipertensiunea arteriala, diabetul, precum si abuzul de tutun si alcool. Asta inseamna ca ceea ce mancam e foarte important atunci cand vorbim despre longevitate – iar dieta mediteraneana a spaniolilor pare sa fie cea castigatoare.

Ce contine dieta mediteraneana?

Dieta mediteraneana pune accentul pe fructele si legumele cultivate local, pe cereale integrale, ulei de masline si peste, si este populara in tarile apropiate de mare, asa cum sunt Spania, Italia si Grecia. Cercetarile arata ca aici oamenii nu o duc bine doar din punct de vedere fizic, ci si emotional. In aceste tari, afectiunile precum depresia si anxietatea sunt mai rare. Asadar, o dieta mediteraneana te-ar putea ajuta sa diminuezi riscul de a dezvolta depresie.

Un stil de viata similar au si cetatenii din Insula Sardinia, renumita pentru octogenarii sai. Dieta lor este bogata in ulei de masline, ierburi aromatice si fructe de mare, avand in vedere ca au fost puternic influentati de spanioli.

Trendurile alimentare pot fi nesanatoase

Apar in fiecare zi noi diete miraculoase, care ne promit sa ardem grasimile rapid si sa aratam precum celebritatile noastre preferate. Dar poate raspunsul la toate problemele tale de sanatate si de greutate se afla intr-o dieta care functioneaza de secole: cea mediteraneana.

Pur si simplu incearca sa introduci in dieta cat mai multe legume si fructe proaspete, ulei de masline extravirgin, peste, fructe de mare, si foloseste sarea de mare si ierburile aromatice pentru a da savoare mancarii. Tine-te departe de carnea rosie, mancarea de tip fast food si consumul excesiv de zahar.

Spaniolii si grecii sunt de asemenea mai calmi si mai relaxati decat noi, ceilalti. Gaseste modalitati de a reduce nivelul stresului facand mai multe lucruri care iti plac, rezervandu-ti timp pentru miscare, yoga sau meditatie. Incearca sa-ti induci mood-ul de „la isla bonita” – te poate ajuta sa fii mai longeviva.

Foto: Instagram – Gala Gonzalez