Cand sa faci dus astfel incat sa adormi mai usor sau sa previi insomniile

1
De Irina Constantin
24 ian. 2022

Nu subestima niciodata puterea unui dus fierbinte si relaxant, facut in momentul cheie!

La intrebarea „cum sa adormi mai usor?”, raspunsul poate fi un dus fierbinte. Iar daca te confrunti des cu insomnii sau dureaza foarte mult sa intri intr-o stare de relaxare seara, este posibil sa fii sceptica. In fond, cum te poate ajuta apa calda sa dormi?

Ei, bine, cercetatorii spun ca, daca alegi momentul perfect pentru a-ti face dus seara, iti va fi mult mai usor sa te relaxezi si sa te odihnesti corespunzator. Iata cum si de ce!

Cum sa adormi mai usor cu ajutorul unui dus fierbinte?

Se pare ca explicatia stiintifica pentru care somnul poate fi indus mai usor daca faci dus seara are legatura cu temperatura corpului, mai exact cu temperatura organelor interne.

„Temperatura bazala a corpului fluctueaza de-a lungul unei zile in mod natural, odata cu ritmul circadian”, explica medicul Nishi Bhopal pentru Mind Body Green. Cu aproximativ o ora inainte de somn, aceasta temperatura scade cu jumatate de grad sau chiar cu un grad. Este semnalul care anunta organismul ca e timpul sa se pregateasca de culcare.

Facand un dus fierbinte la momentul potrivit – adica inainte de culcare cu o ora sau doua – poti ajuta organismul in acest proces.

Un dus fierbinte, chiar daca ai impresia ca ar ridica temperatura corpului, de fapt are efect invers. Extremitatile tale vor fi mai calde, insa temperatura bazala va scadea usor. Drept urmare, corpul va sti ca este momentul sa incetineasca ritmul si sa se pregateasca pentru un somn neintrerupt si odihnitor.

Cum sa adormi mai usor dupa dus?

Odata ce ai iesit din dusul fierbinte, facut cu o ora sau doua inainte de ora de culcare dorita, este important sa pastrezi un ritm lent. Iata cateva idei de activitati:

  • Rasfata-ti corpul cu o lotiune hidratanta, aplicata pe pielea umeda;
  • Fa-ti rutina de skin care de seara;
  • Citeste cateva pagini dintr-o carte, in pat;
  • Fa putina yoga restorativa, in pijamale;
  • Asculta un podcast pe o tema relaxanta;
  • Asculta o meditatie ghidata;
  • Bea un ceai de lavanda si fa exercitii de respiratie.

Poti apela la toate aceste practici, prin rotatie, in fiecare seara. In scurt timp, vei observa ca somnul se instaleaza mai rapid in corp, iar mintea ta se relaxeaza inca din timpului dusul cald.

Foto: depositphotos.com