Cum sa slabesti rapid si sanatos cu verdeturi de primavara. Meniu pentru intreaga saptamana

1
De Cosmescu Elisabeta
9 apr. 2022

In fiecare anotimp iti propui sa slabesti, dar parca primavara reusesti mai usor sa faci asta. Cu o savoare aparte, verdeturile care apar acum te imbie sa gatesti meniuri rapide, dar mai ales nutritive, excelente pentru a mai “topi” cativa centimetri in talie.

Dieta de fata te va ajuta sa slabesti un kilogram si jumatate intr-o saptamana. Contine mai multe feluri de salate, ciorbe si piureuri din verdeturi pe care te asigur ca le vei manca de fiecare data cu placere. Gatirea lor nu necesita mult timp si nu este complicata.

Acestea pot fi consumate si in cantitati mai mari pentru ca nu contin multe calorii. In plus, ele ofera un aport corespunzator de vitamine, minerale, fibre si antioxidanti care sa te vor ajuta sa te simti plina de vitalitate pe tot parcursul zilei. Stevia, leurda, untisorul, loboda, urzicile, spanacul, ceapa verde si usturoiul verde au proprietati antioxidante si consumate pe o perioada mai lunga cresc rezistenta organismului in fata afectiunilor de sezon.

Luni

Mic dejun

– un castron cu ayran sau chefir, 2 linguri de fulgi de ovaz, o ceasca de ceai neindulcit de flori de soc

Pranz

– O farfurie cu piure de spanac, un ou fiert moale si o felie de paine neagra (integrala de secara, graham sau cu seminte)

La prepararea piurelui vei avea nevoie de: 500 g spanac, 50 ml lapte de vaca sau migdale, o lingura de ulei de masline, o lingurita de pudra de agar-agar, sare si piper. Oparesti spanacul, il scurgi de apa si il dai la blender. Il pui intr-o oala, la foc mic, adaugi laptele si uleiul de masline. Amesteci, pui capacul la oala si lasi piureul la foc mic timp de 5-8 minute. La final, adaugi pudra de agar-agar si condimentezi cu sare si piper dupa gust.

Cina

– 150 g peste la cuptor cu 100 g mix de legume la gratar (dovlecel, cartof dulce, broccoli) si o salata preparata din leurda, morcov ras si salata verde cu ulei de masline, zeama de lamaie, sare si piper dupa gust.

Marti

Mic dejun

– un pahar cu smoothie preparat dintr-o banana si cate 3-4 samburi de migdale, caju sau fistic, lapte vegetal; 2 felii de paine integrala prajita cu o sunca si frunze de salata verde; o cafea neindulcita

Pranz

– 200 g piept de pui fript la tigaie cu putin ulei de masline, 100 g conopida sotata in ulei de masline si o salata de verdeturi din ceapa, spanac, ceapa verde, salata verde si ridichi

Cina

– un bol cu ciorba de loboda/stevie

Ciorba se prepara din trei-patru legaturi potrivite de loboda sau stevie ( poti face un mix din cele doua), o legatura de ceapa verde, un morcov mediu, o radacina de patrunjel mica, o jumatate dintr-o telina potrivita, doua linguri de orez sau de bulgur, un pahar cu suc de rosii, leustean, sare si piper. Dupa ce ai curatat si spalat legumele si verdeturile, le tai si le pui la calit cu uleiul de masline, trei-patru minute. Apoi, adaugi un litru de apa si lasi la fiert un sfert de ora. Adaugi orezul sau bulgurul si sucul de rosii si mai lasi la fiert cinci minute. La final, condimenezi ciorba cu sare si piper si adaugi leustean tocat, dupa gust.

Miercuri

Mic dejun

– o ceasca de ceai de fenicul, doua felii de paine din faina integrala cu 2 felii de sunca de curcan si frunze de leurda

Pranz

– 150 g muschi de vita la gratar, un cartof copt si 200 g piure de urzici (se prepara la fel ca cel de spanac)

Cina

– un bol cu ciorba de loboda/stevie si doua galete de orez expandat sau o felie de paine neagra

Joi

Mic dejun

– o ceasca cu ceai verde neindulcit, un ou fiert cu o felie de paine neagra, un mar, un grapefruit sau o banana

Pranz

– un bol cu ciorba de stevie, cu o felie de paine neagra si ceapa verde

Cina

– 200 g carne de curcan la cuptor si o salata de verdeturi (spanac, leurda, salata verde, ceapa verde, ridichi)

Vineri

Mic dejun

– un pahar cu suc de portocale, 2 biscuiti cu cereale, o felie de telemea degresata cu o felie de paine integrala

Pranz

– 200 g piept de pui, 150 g orez brun fiert cu sare si piper si piure de spanac/urzici

Cina

– un bol cu ciorba de untisor (se prepara ca cea de loboda sau stevie) si o felie de paine integrala prajita

Sambata

Mic dejun

– un bol cu lapte de vaca/lapte vegetal de migdale/ovaz/fistic si 3 linguri de muesli, o felie de paine neagra cu branza de vaci degresata si un ardei gras rosu

Pranz

– o salata de ceapa verde, ridichi, untisor si spanac cu otet balsamic si ulei de masline, 200 g piept de pui la gratar si o felie de paine de secara

Cina

– 200 g peste la gratar cu piure de spanac sau urzici

Duminica

Mic dejun

– o ceasca de cafea neindulcita, 200 g iaurt degresat cu 2 linguri de fulgi de cereale integrale neindulcite, un fruct la alegere

Pranz

– 200 g piept de pui la gratar, 100 g orez fiert, salata de leurda, morcov ras si salata verde cu zeama de lamaie si ulei de masline

Cina

– 200 g muschi de vita la cuptor, 200 g piure de spanac

Iata cat de nutritive sunt verdeturile de primavara!

Urzicile sunt bogate in substante care stimuleaza arderea grasimilor si ajuta la eliminarea toxinelor din corp.

Loboda este bogata in vitamina C, un antioxidant redutabil care ajuta la mentinerea elasticitatii tesuturilor, creste imunitatea organismului si echilibreaza nivelul de colesterol din sange.

Leurda contine adenozina, o substanta care ajuta la normalizarea nivelului de grasimi “rele” din organism. Mai mult, leurda previne balonarea si constipatia.

Stevia normalizeaza apetitul si regleaza glicemia, ofera vitalitate si protejeaza sistemul circulator.

Spanacul este un aliment bogat in minerale si vitamine, ofera vigoare organismului, crestea acuitatea vizuala si sporeste si puterea de concentrare datorita luteinei, o substanta care are puternice efecte regeneratoare.

Salata verde si untisorul contin aminoacizi care ofera energie si substante care regleaza digestia si ajuta la eliminarea toxinelor din corp.

Foto: depositphotos.com