Cum sa urmezi corect postul intermitent ca sa slabesti sanatos

1
De Georgiana Dorobantu
24 feb. 2023

Postul intermintent sau fasting-ul este un program de alimentatie care presupune limitarea consumului de mancare la anumite ore din zi. Unele studii arata ca te ajuta sa slabesti, dar are si beneficii asupra sanatatii.

In prezent, postul intermitent este unul dintre cele mai populare trenduri de sanatate si fitness. Oamenii folosesc fasting-ul pentru a slabi, pentru a-si imbunatati starea de sanatate sau pentru a-si simplifica stilul de viata.

Numeroase studii au demonstrat ca are efecte benefice asupra corpului si creierului, si chiar te poate ajuta sa traiesti mai mult.

Iata tot ce ar trebui sa stii despre postul intermitent si cum sa-l urmezi corect pentru a scapa de kilogramele in plus si a fi mai sanatoasa:

Ce este postul intermitent?

Postul intermitent este un tipar de alimentatie care alterneaza perioadele in care nu mananci (post) cu cele in care mananci. Nu specifica ce alimente ar trebui sa consumi, ci mai degraba cand ar trebui sa le consumi. Prin urmare, nu este o dieta in sensul conventional, ci este mai degraba un model alimentar.

Postul intermitent poate schimba ceasul intern al organismului

Metodele de post intermitent implica post zilnic de 16 ore sau post de 24 de ore, de doua ori pe saptamana.

Postul a fost o practica obisnuita de-a lungul evolutiei umane. Vanatorii-culegatori antici nu aveau intotdeauna acces la mancare, asa cum se intampla in prezent, in cazul omului modern. Drept urmare, oamenii au evoluat pentru a putea functiona fara hrana pentru perioade lungi de timp.

Postul se tine adesea din motive religioase sau spirituale, inclusiv in islamism, crestinism, iudaism si budism.

Metode de post intermitent

Exista mai multe moduri diferite de a urma postul intermitent – toate implica impartirea zilei sau a saptamanii in perioade in care mananci si perioade de post, in care mananci foarte putin sau deloc.

Cele mai populare metode de fasting:

Metoda 16/8: Denumita si protocolul Leangains, inseamna sa sari peste micul dejun si sa mananci intr-un interval de 8 ore, cum ar fi 13-21. Apoi postesti timp de 16 ore.

Mananca-Opreste-te-Mananca: Acest lucru implica sa tii post timp de 24 de ore, o data sau de doua ori pe saptamana, de exemplu sa nu mai manci de la cina pana la cina de a doua zi.

Un nou studiu arata ca postul intermitent poate avea aceste efecte secundare periculoase

Dieta 5:2: Cu aceasta metoda vei consuma doar 500-600 de calorii in doua zile neconsecutive ale saptamanii, dar mananci normal in celelalte 5 zile.

Prin reducerea aportului caloric, toate aceste metode ar trebui sa provoace pierderea in greutate, atat timp cat nu compensezi mancand mult mai mult in perioadele de masa.

Multi oameni considera ca metoda 16/8 este cea mai simpla si mai usor de respectat. Este, de asemenea, cea mai populara.

Cum iti afecteaza postul intermitent celulele si hormonii

Cand postesti, in corpul tau au loc modificari la nivel celular si molecular. De exemplu, organismul ajusteaza nivelurile hormonale astfel incat energia sa fie preluata prin arderea depozitelor de grasime. De-a lungul anilor, studiile au demonstrat ca aceste modificari la nivel celular au efecte benefice asupra sanatatii si ar putea chiar sa prelungeasca viata.

Iata cateva schimbari care apar in corpul tau atunci cand postesti:

Hormonul uman de crestere (HGH): Nivelurile hormonului de crestere cresc de pana la cinci ori cand urmezi postul intermitent. Acest lucru are beneficii pentru arderea grasimii si cresterea masei musculare.

Postul intermitent este recomandat pentru longevitate si silueta, dar i se potriveste oricui?

Insulina: sensibilitatea la insulina se imbunatateste si nivelurile de insulina scad dramatic. Nivelurile mai scazute de insulina ajuta la arderea grasimii corporale.

Repararea celulara: atunci cand tii post, celulele organismului initiaza procese de reparare celulara.

Exprimarea genetica: Exista modificari in functia genelor in ceea ce priveste longevitatea, dar si protectia impotriva bolilor.

Cum te ajuta postul intermitent sa slabesti

Pierderea in greutate este principalul motiv pentru care oamenii incearca postul intermitent. Pentru ca vei avea mai putine mese, postul intermitent duce la o reducere automata a aportului de calorii. In plus, poate modifica nivelul hormonilor astfel incat sa accelereze procesul de slabire.

Pe langa scaderea insulinei si cresterea nivelului hormonului de crestere, stimuleaza eliberarea de norepinefrina (noradrenalina), hormonul care arde grasimile. Datorita acestor modificari ale hormonilor, postul pe termen scurt poate creste rata metabolica cu 3,6-14%, potrivit studiilor citate de healthline.com.

Un studiu din anul 2014 a aratat ca postul intermitent poate duce la o pierdere in greutate de 3-8% in 3-24 de saptamani, ceea ce este o cantitate semnificativa, comparativ cu alte metode de slabit.

Conform aceleiasi cercetari, persoanele care au urmat postul intermitent au redus cu 4-7% circumferinta taliei si au scazut nivelul de grasime viscerala, acea grasime din zona abdomenului care se acumuleaza in jurul organelor interne si provoaca boli.

Un alt studiu din 2011 a aratat ca postul intermitent provoaca mai putina pierdere a masei musculare decat dietele standard care presupun reducerea continua a numarului de calorii consumate.

Ce greseli sa eviti in timpul postului intermitent

Daca urmezi postul intermitent pentru ca vrei sa slabesti, atunci este esential sa-ti amintesti ca perioadele in care ai voie sa mananci nu inseamna ca ai voie sa mananci orice, oricat.

Alege alimente sanatoase si incearca sa controlezi portiile. Daca vei consuma un numar mare de calorii, este posibil sa nu slabesti deloc, chiar daca urmezi postul intermitent.

Alimentele pe care sa le eviti sunt cele procesate si rafinate, asa cum sunt mezelurile, pastele fainoase (paine alba, produse de patiserie), dulciurile, bauturile alcoolice, alimente de tip fast-food etc.

Foto: depositphotos.com